advent

2021.11.30. 12:33

Ablakok árulkodnak: az ünnepekre készülnek a megyei városok, falvak lakói

Ahogy az országban, úgy szűkebb hazánkban is hagyománnyá válik az ünnepi várakozás időszakában az élő adventi kalendárium.

Raffael Veronika

Ahogy az országban, úgy szűkebb hazánkban is hagyománnyá válik az ünnepi várakozás időszakában az élő adventi kalendárium.

Forrás: 24 Óra

Fotó: beküldött

Az adventi kalendárium első említésére főleg az apró, minden nap nyitható, csokitermő kartonablakok jutnak eszükbe. Ám az igazi ablakokhoz kapcsolódó visszaszámlálás is tökéletes megalapozója lehet a karácsonyi hangulatnak, ami a szabad ég alatt hozza össze a lakókat, akik így biztonságosan találkozhatnak, beszélgethetnek járvány idején.

Egyre több helyen divattá válik, hogy az adventi időszakban feldíszítik és kivilágítják a családi házak ablakait. Van, ahol versenyt is hirdetnek (Fotó: beküldött / 24 Óra)

Az adventi naptár használatának népszokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német édesanyához kötődik, akinek kisfia, Gerhard már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedett a várva-várt és megszokott karácsonyi ajándékok miatt. Az édesanya ezért egy játékot talált ki gyermeke számára: egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük.

Lovaskocsin jön

A településekre idén is ellátogat a Mikulás, Bakonybánkon egészen szokatlan módon, négy keréken járja be a falut. Azt üzente a kicsiknek, mivel a hó még nem esik, lovaskocsin látogat el hozzájuk, hogy ajándékkal kedveskedjen a jó gyerekeknek.

A Nagyszakállú december 4-én, szombaton, délután 14 órakor indul körútjára a polgármesteri hivatal elől, ahonnan zene és csengőszó kíséretében indul útra lovak húzta szánjával. Igény esetén a Mikulás házhoz viszi a csomagokat, ezen kívánságukat a lakók december 3-án 12 óráig tudják jelezni a hivatal dolgozóinál.

Az akció lényege idén is az, hogy az időszak első napjától, advent első vasárnapjától kezdve – ebben az évben november 28-ától – egészen szentestéig, azaz december 24-ig a településen mindennap legalább egy újabb, utcára néző ablakon jelenjen meg kivilágítva a hónap napját jelző szám, akárcsak az adventi naptáron, amelyen mindennap egy újabb ablak nyílik ki. Tarjánban már meg is hirdették az akciót, így az egész település egy nagy adventi naptár lehet.

A jelentkezők között előzetesen kiosztják a sorszámokat, amelyek rendjében sorra bukkannak fel a kidíszített, kivilágított ablakok, melyekben meg kell jelennie a sorszámnak is. Az ünnepi díszben pompázó ablakokról fotó készül, és a városok és falvak közösségi oldalain osztják meg a lakosság számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában