kutyakiállítás

2021.10.26. 05:51

Rekord a Monostori erődben: 18 ország 5 ezer kutyája harcolt a címekért

Nemzetközi kutyakiállításnak adott otthont a komáromi Monostori erőd. A rendezvényen a magyar kutyafajtákat is megismerhették a látogatók.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Az idei esztendő legnagyobb kutyakiállítása volt a mostani, rekordszámú, csaknem 5000 ebbel neveztek, számolt be róla Korózs András, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetségének elnöke. Az eseményre 18 országból érkeztek bírók. A nemzetközi kiállítások mellett 18 fajtaklub speciál kiállítása is lezajlott az év utolsó előtti rendezvényén.

A kutyatartók nagy lelkesedéssel vettek részt a bírálatokon. A ringben sokan előre gyakoroltak, főleg a fiatalabb kutyákkal, akik izgatottak voltak a sok eb és ember láttán. Természetesen a csinos kutyafrizurák is nagy műgonddal készültek a versenyzés előtt, bár sok állat azonnal igyekezett meghemperegni a földön a szépítkezést követően. Más ebek pedig energikusan rohangáltak, labdáztak a bírálat előtt. A bírák az állatokat mozgás közben és álló helyzetben is megfigyelik, minden irányból.

Rekordszámban érkeztek a kutyák az erődbe (Fotó: Körtvélyfáy Dina / 24 Óra)

A junior handler megmérettetés is mindennapos esemény volt, ilyenkor a gyerekek két korosztályban mutatják be kutyáikat. A bírák itt a fiatalok és a kutyák kapcsolatát vizsgálják, valamint azt, a gyermek hogyan viselkedik az állattal. A kutyakiállítás szervezőinek ugyanis fontos a fiatal felvezetők képzése, a tudás átadása, a kutyatenyésztés és felelős állattartás népszerűsítése. Több olyan alkalmat szerveznek, ahol a gyerekek megtanulhatják, hogyan kell felvezetni egy kutyát a ringben.

A bírák a kutyákat mozgás közben is megfigyelték (Fotó: Körtvélyfáy Dina / 24 Óra)

Korózs Gábor, a Magyar Pásztorkutyák Világszövetség elnöke arról beszélt, országszerte több helyszínen ismertették meg kisiskolásokkal a magyar kutyafajtákat egy tanösvény segítségével. Nem volt ez másképp Komáromban sem, ahol helyi gyerekek is sokat tanulhattak a kilenc őshonos fajtáról, a komondorról, a kuvaszról, a puliról, a pumiról, a mudiról, a magyar vizsláról, a drótszőrű magyar vizsláról, a magyar agárról, az erdélyi kopóról. Ezek az állatok a pásztorkodást, vadászatot segítették. A legrégebbi magyar fajta a komondor, amelynek létezésére 500 éves történelmi bizonyíték van. A komondorok eredetileg a pusztában őrizték az állatokat. Mátyás király udvarában kuvaszok őrizték a várat, gyakorta részt vettek a vadászatokon is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában