A vértes agorája

2021.10.31. 13:52

Közös élmények kellenek az Agora „Együtt. Újra” tárlata szerint

Fiatalok nyári élményfotóiból nyílt kiállítás a Vértes Agorájában. Az „Együtt. Újra” civil szervezetek, egyesületek, alapítványok közösségi életének újraindulását mutatja be.

R. V.

A rendezvény célja a civil szervezetek programjainak és a közösségi élet újraindulásának, sokszínűségének bemutatása a 18 és 35 év közötti fiatalok szemével. A megnyitó napján a szervező Nemzeti Ifjúsági Tanácsot a megyei tagszervezet elnöke, Turi Ádám képviselte. A tanács az ifjúsági szervezetek ernyőszervezete, amely nemzetközi tudás-, kapcsolati és információs tőkével támogatja Magyarország fiataljait és képviseli érdekeiket a döntéshozók felé. Elmondta: szervezetként aktív figyelemmel kísérték a járvány hatásait.

– Azt tapasztaltuk a harmadik hullám lezárulásakor, hogy mindenki életében bekövetkezett egy leállás. Ez így volt a civil közösségek és a fiatalok életében is. Azok a közösségépítő alkalmak, amelyek helyi és lokális szinten nagyon fontosak, szinte a nullára redukálódtak, vagy teljesen átszorultak az online térbe. A nyár eleje azonban egy hatalmas méretű újraindítást és egymásra találást eredményezett, innen jött az ötlet, hogy ezeket a pillanatokat örökítsük meg, és mutassuk meg szerte az országban, hogy mekkora ereje van a csoportoknak – mesélte a projektről az elnök.

Az országszerte számos fiatalt megszólító kiállítás képei gyermektáborról, futóversenyről vagy egy koncertről elkapott pillanatokból állnak. Igazolják: soha nem tapasztalt mértékben van szüksége a fiataloknak az együtt töltött időre. Turi Ádám szerint a kulturális szférának egyre nagyobb felelőssége van a fiatalok iránt.

– Mindenkinek volt másfél éve újragondolni, mit hogyan szeretne csinálni. Talán megtanultuk jobban értékelni ezeket a perceket, pillanatokat, amiket a fotók tükröznek. A fiatalok számára a jövőben már nem lesz „unalmas” a könyvtárlátogatás, a kulturális programok, vagy épp egy kiállítás, annak a fényében, hogy ezt együtt élhetik át. Az újranyitás óta minőségi programokon minőségi időt tudnak együtt tölteni, amint azt látjuk, sokkal jobban becsül a generáció, mint azelőtt. Persze nekik eddig is nagy igényük volt az összejövetelekre, a kulturális intézményeknek pedig immár még nagyobb felelőssége van abban, hogy megmutassák nekik: a szórakozóhelyeken töltött időn kívül is van más alternatíva – összegezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában