Betolakodók

2021.10.25. 14:00

Frontvonalon a megye, újra támadnak a poloskák: íme a legjobb trükkök ellenük!

Legyen az kerti vagy vándor-, a büdösbogár otthonunk egyik legbosszantóbb betolakodója. Íme a biztos módszer poloska ellen.

Kemma.hu

Legyen az kerti vagy vándor-, a büdösbogár otthonunk egyik legbosszantóbb betolakodója. Íme a biztos módszer poloska ellen.

Forrás: Kemma.hu

Fotó: A. P. A.

Amikor ősszel pár napra visszatér a napsütéses, enyhe idő, már nyitjuk is ki az ablakot. A friss levegővel azonban nem várt vendégeket is beengedünk. Repkednek, megbújnak, aztán hirtelen a falnak koppannak, és mindezeken túl: elviselhetetlenül büdösek. Kiirthatatlannak tűnnek, de nem kell megtanulnunk együtt élni velük! Hatásos módszereket mutatunk a poloskák ellen.

A hazánkban őshonos a mezei poloska mellé távoli tájakról érkezett a zöld vándorpoloska és a barna színű ázsiai márványpoloska. Mindhárom növények nedveivel táplálkozik, komoly károkat és fejtörést okozva a mezőgazdaságnak, kerttulajdonosoknak.

– A paradicsomot kedvelik a legjobban, de ha ez nincs a kertünkben akkor a többi növényen vetik meg lábukat. Népszerű a körükben még az uborka, a tökfélék, valamint a virágok is. Háló kifeszítésével ugyan meggátolhatjuk, hogy tömegesen ellepjék a termést, de biztos megoldás nincs ellenük – tudtuk meg Herold Ferenc komáromi kertészmérnöktől. A legellenszenvesebb rokon mégis a vérrel táplálkozó ágyi poloska, amelytől, ha egyszer beköltözött hozzánk, komoly feladat megszabadulni.

De a felsorolásnak itt sincs még nincs vége. Mivel országunk területén egyre inkább a szubmediterrán-mediterrán éghajlat jellemző, az invazív poloskák egyre több faja jelenik meg és kopogtat az ablakainkon.Különböző afrikai, ázsiai és amerikai fajok okoznak bosszúságot a magyar háztartásokban. Az újonnan megjelenő csipkéspoloska ráadásul nem csak kellemetlen szagot áraszt, de még csíp is.

Bár ehhez nekünk is lenne egy-két szavunk, megyénk csak a közepesen fertőzött kategóriába tartozik (Fotó: BioFram)

Tavaly még országos poloskatérkép is készült, amelyből kiderült: megyénk csak a közepesen fertőzött kategóriába tartozik, Oroszlányon és Tatabányán kevesebb a poloska, míg Komáromban és Esztergomban már jóval több rovarral találkozunk. A legtöbb poloskát Nyergesújfalun és Lábatlanon észlelték, ahol kiugróan magas a számuk.

Poloska ellen az élni és élni hagyni módszer nem sokat ér. Pohárral elfogni és ablakot nyitva elengedni őket nem érdemes, ha csak nem akarjuk, hogy a szomszédnál vagy később újra nálunk keressen menedéket. Agyontaposni, szétnyomni pedig a szaga miatt rossz ötlet.

Nem jelent megoldást a porszívó sem, amit hosszú időre használhatatlanná tehet a büdös bogarak szaga. A fokhagyma jó tipp lehet, ám számunkra is élhetetlenné teszi a lakást. A poloska elleni védekezés leghatásosabb fegyvere mégis a konyhában készül. Az ellenszer pedig 1 perc alatt összedobható:

1 teáskanál szódabikarbónát és fél kávéskanál ecetet kell elkeverni fél liter langyos vízben.

Az így kapott poloska elleni permetszer a nyílászárókra, különösen a nyitott ablakok belső éleire, bútorokra fújva garantáltan távol tartja a betolakodókat. A szer a barna színű márványpoloskáknál is hatásos. Ha az ecetes szaggal mi is hadilábon állunk, eszünkbe juthatnak a büdös bogár elleni vegyszer boltokban kapható, szintetikus változatai. Ezek azonban nem túl egészségesek.

De ecet helyett levendulaolajból, teafaolajból, esetleg mentaolajból is állhat a saját készítésű poloska elleni szer. Az ágyi poloska ellen pedig egyértelműen a teafaolaj a megoldás. Ők keményebb ellenfélnek bizonyulnak: amíg a növényekre káros poloskák csak a hideg elől menekülnek be hozzánk, az ágyi poloska táplálkozni és szaporodni akar. A vérünket szívja, csípései viszketnek, petéit pedig egész évben otthonunk, bútoraink sarkaiba, zugaiba rakhatja.

Ágyi poloska: a legkeményebb ellenfél (Fotó: Shutterstock)

Az ózongenerátort, amit sok cég reklámoz, ágyi poloska ellen igazi tömegpusztító fegyvernek gondolhatnánk. Szakemberek szerint azonban hiába költünk sokat az irtásra: a kártevő csak arrébb költözik. A levendulaolaj viszont itt is hatásos: vízzel hígítva permetezzük az ágy szélére, oldalára.

A teafaolaj is beválhat, frissítő, antiszeptikus hatású. A közvélekedéssel szemben a bútorokat nem kell kidobni, erre is van megoldás! Alapos átvizsgálással megtalálhatjuk, és a bútorokról eltávolíthatjuk a petéket, a ruhaneműket pedig magas hőfoknak kitéve szabadíthatjuk meg a poloskáktól.

A szakemberek azt javasolják, ha találkozunk egy példánnyal, ne érjük be az elüldözéssel, inkább likvidáljunk. A védett helyeken áttelelő egyedek lesznek ugyanis az alapítói a következő évi populációknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában