figyelemfelhívás

2021.10.07. 17:42

Fehér botos labirintus és sötét szoba nyílt az Agorában – ez a Láthatatlan Kiállítás

Hatalmas érdeklődés kíséri a Vértes Agorájában a Láthatatlan kiállítást. A látássérültek mindennapjaira fókuszáló szemléletformáló interaktív foglalkozásra csaknem ezren regisztráltak.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Az osztály az érkezésekor három csoportra szakadt. Néhányan felsorakoztak a nagyterem oldalsó bejáratánál. Kis asztalka állt előtte. A szakértő elmondta, hogy a terembe belépve mire ügyeljenek a diákok. A szemüvegek az asztalkára kerültek. Bent teljesen felesleges a látást segítő kiegészítő. Ott mély sötét fogadja a látogatókat. A Láthatatlan kiállítás legfontosabb állomása ez, ahol ténylegesen megtapasztalható, hogy valójában milyen, ha valaki a külső világból semmit sem lát.

A csacsogások alább hagytak, s a csoportot elnyelte a sötétség. Ott egy látássérült szakértő segítette az ifjakat, akik a kezüket kicsit maguk előtt tartva próbáltak haladni, tájékozódni. Mini szoborkiállítás várta őket, majd egy kis játék, ahol a szemüket kizárva kellett eligazodniuk, közlekedniük, új információkat begyűjteniük.

A csapat döbbent arccal lépett ki a sötétségből, miközben a hirtelen fény elől takargatták szemüket. A szemüvegek is a helyükre kerültek, s kezükbe vehették a telefonokat. A következő állomáshoz ülve néhányan azt suttogták: „para volt ott bent”. Ennél az asztalnál a brei írásról tudhattak meg sok hasznos információt, és itt is szakérő segítségével írhattak egy-egy rövid szót a papírra, majd a játékasztalhoz ültek, ahol szemkötőt kapott mindenki, és dominóztak, anyagokat, formákat kerestek – a kezükkel. A szemkötő gyakran landolt az asztalon. Zavarta őket. A velük szemben helyet foglaló szakértőnek ez nem mindig tűnt fel. Laczkó Rozi ugyanis sötétben él 22 éves korától. Problémái voltak s szemével, s a műtétek sora sem hozott eredményt. Mégis mosolyogva segített a látóknak abban, hogy bele tudjuk képzelni magunkat egy vak, vagy gyengén látó helyzetébe.

A kiállítás negyedik állomása a fehér botos közlekedés megtapasztalása volt. Egy kis labirintusban kellett szemkötővel és bottal végigsétálniuk a diákoknak. Juhász Zsolt a Láthatatlan kiállítás vezetője kiemelte: több helyszínen is jelen vannak, hogy segítsék interaktív foglalkozásaikkal a vakok és gyengén látók megértését, elfogadását. Az Agorába is már rendszeres visszatérők.

Csaknem ezren érkeztek

Öt iskolai csoportnak volt lehetősége naponta látogatnia a különleges kiállítást. Ezúttal a Tatabányai Helyi Közösség pályázatának köszönhetően tatabányai iskolák diákjai vehettek részt a programban. Nagy Ferenc, az Agora munkatársa elmondta: óriási volt az érdeklődés az idén, sajnos több vidéki intézmény megkeresését kellett visszautasítaniuk. Az öt nap alatt csaknem ezren látogatták meg a kiállítást, amely 9 és 16 óra között a középiskolások, majd 18 óráig az érdeklődő tatabányaiak számára volt nyitva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában