reakció

2021.10.19. 09:30

Dunaalmási ovi-ügy: a szülő dühös, a polgármester szerint pozitívak a visszajelzések

Az állítólagos gyermekbántalmazási ügy lezárulta után a dunaalmási polgármester is megszólalt a helyi óvodával kapcsolatban.

Szűr Annamária

Az állítólagos gyermekbántalmazási ügy lezárulta után a dunaalmási polgármester is megszólalt a helyi óvodával kapcsolatban.

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Sz. A.

Ahogy arról beszámoltunk, és azt a rendőrség is megerősítette nekünk, a tatai egyenruhások megszüntették az eljárást abban a gyermekbántalmazási ügyben, aminek nyomán többen felmondtak a helyi óvodában, és a gyerekek mintegy harmadát is kiíratták onnan szülők. Egészen pontosan kiskorú veszélyeztetése gyanúja miatt indították az eljárást. Annak lezárultáról információink szerint az óvoda nem kapott tájékoztatást, de ez nem jelent semmit, az eljárásrend szerint ugyanis a feljelentőt tájékoztatják. Az pedig tudtunkkal egy szülő volt.

A közelmúltban 30 szülő írt alá petíciót, ellenérzéseit kifejezve, majd miután egy óvónőt gyermekbántalmazással vádolt meg és küldött el az új vezetés, szolidaritásból többen felmondtak. Az a szülő pedig, akit nem tájékoztattak arról, hogy a gyerekét sérelem érte, ráadásul olyan napon, amikor külföldön nyaraltak, a rendőrséghez fordult az esetet tisztázandó. Ez a nyomozás zárult le most.

Orosz Gabriella, az egyik helyi óvodás édesanyja elmondta: a szülők eddig is tudták, hogy a vád hamis, és úgy vélték, ez csak egy indok volt a kirúgáshoz.

– Nagyon nagy düh és harag van bennünk. Hogy miért? Azért mert ennek ellenére nem történt semmi. Hiába derült ki, hogy hazugság volt a bántalmazás, semmi következménye nem lett ezidáig. Felháborító és szégyenletes. Az óvoda elvesztette azt a családias hangulatát, ami volt. A kisfiamnak hiányoznak az óvónénijei és dadusa is. Az egyik nap mondott egy verset, majd mondta, hogy ha visszajönnek az óvónénijei, elmondja nekik is. El kellett magyaráznom, hogy nem jönnek... – mesélte feldúltan Gabriella. Egy másik anyuka is arról beszélt, hogy a gyerekek hiányoljak az óvónőket, nem értik, hogy tűnhetett el mindenki hirtelen.

Mint megtudtuk: egyre csökken a gyereklétszám az oviban. Három helyett már csak két csoport működik, de névsort nem kaptak, hogy ki melyik csoporthoz tartozik. A helyiek attól is tartanak, hogy ez később az iskolai létszámra is hatással lesz, és többen várnak hivatalos tájékoztatást az ügyben. Ollé Árpádhoz, Dunaalmás polgármesteréhez fordultunk alábbi kérdéseinkkel:

  • Tervez-e az önkormányzat a következő testületi ülésen foglalkozni az üggyel?
  • Jelent-e bizalmi válságot az új óvodavezető felé a fejlemény? (hiszen ő állította, hogy az óvónő bántott egy gyereket, de a rendőrség szerint nem történt ilyesmi)
  • Indítanak-e belső vizsgálatot az elbocsátás körülményei kapcsán?
  • Marad-e a posztján az óvodavezető (esetleg testületi ülésen felmerülhet-e ez a kérdés)?
  • Ollé Árpád válaszát azzal kezdte, hogy a gyermekbántalmazás tekintetében választ adni nem jogosult, tekintettel arra, hogy sem az önkormányzat, sem az óvodavezető nem tett feljelentést.

    – Erre vonatkozólag csakis a feljelentő tud érdemi információval szolgálni önnek, a hatályos jogszabályok szerint az eljáró hatóság csak őt tájékoztatja. Tájékoztatom, hogy egyetlen alkalmazott óvodapedagógussal szemben sem szerepelt az indoklásban okként a gyermekbántalmazás a jogviszonyuk megszűnésekor – tette hozzá.

    – A dunaalmási Kék Duna Óvoda működése zavartalan. A kisgyermekek szakszerű ellátása, óvodapedagógiai nevelése biztosított. Jelenleg az óvodában Mazsola és Tádé tematikus témahét van, amelynek keretében ismerkednek a gyermekek az őszi termésekkel, gyümölcsökkel, valamint az ősszel kapcsolatos néphagyományokkal. Új tevékenységeket is bevezetett a vezetőség, mint például az ovifoci, amelyet a kicsik nagyon élveznek. Keddenként pedig az óvodai foglalkozások keretében népi tánccal ismerkednek, az eddigi gyakorlattal szemben díjmentesen az ide járók. Mindezeknek köszönhetően a szülői visszajelzések pozitívak. Van olyan kisgyermek, akit vissza is hoztak intézményünkbe – részletezte a polgármester.

    Mint fogalmazott, az önkormányzat természetesen kiemelten foglalkozik az óvodával. Céljuk az, hogy intézményüket a térség legfejlettebb óvodái közé emeljék, mind szakmailag, mind infrastrukturálisan. A közeljövőben tervezik az óvoda parkolóinak számát bővíteni, amelyhez a területet már megvették, ezzel együtt pedig bővül az óvodai játszóudvar, melyekre a Magyar Falu Programban elnyert támogatás biztosít lehetőséget.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában