Rocktanácskozás

2021.10.08. 09:33

Benkő László szavai olvashatók az új tatai rocktörténeti emlékművön

Sokan megállnak a Vértesszőlősi út melletti új rocktörténeti emlékhelynél, amit az 1981-ben Tatán megrendezett országos rocktanácskozás 40. évfordulóján állítottak.

Szász Dalma Kitti

Sokan megállnak a Vértesszőlősi út melletti új rocktörténeti emlékhelyen, amit az 1981-ben Tatán megrendezett országos rocktanácskozás 40. évfordulóján állítottak.

Forrás: Facebook

Fotó: tata.hu

1981. március 23. és 25. között a hazai pop- és rockzene képviselői Tatán találkoztak a kádári-aczéli kultúrpolitika könnyűzenei vezetőivel. A Mező Imre KISZ Továbbképző Központban tartott tanácskozás egyik központi témája a szabadfoglalkozású zenei előadóművészek szakszervezetének megalakítása volt. A pártállam és a könnyűzenei műfaj képviselőinek feszült és ellentmondásos viszonyáról is szóló tatai rocktanácskozáson számos reformnapirendre került.

Emellett azonban érvényben maradt, hogy aki a párt szerint tilosban járt, arra letiltás, hatósági figyelmeztetés, bírósági eljárás, felfüggesztett, vagy akár letöltendő börtönbüntetés várt. Almási Tamás rendező filmet készített az eseményről, melyet „Sok húron pendülnek” címmel mutattak be 1982-ben.

Benkő László billentyűs a Papp László Budapest Sportarénában 2017. december 28-án (Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

A dokumentumfilm a hatalom és a könnyűzene korabeli viszonyáról szól. A Kádár-rendszer nem hordozta tenyerén a pop-rock zenészeket, ezért számított különleges alkalomnak, hogy a Művelődési Minisztérium és a Kommunista Ifjúsági Szövetség találkozót szervezett a hatalom képviselői valamint a könnyűzenészek között, megvitatva a hazai zenei szakma helyzetét.

A legendás tanácskozást nem feledve most egy emlékhelyet avattak fel az esemény egykori helyszínének közelében, a Vértesszőlősi út mentén, az Esély táborhoz vezető lehajtónál. A stilizált gitárt ábrázoló emlékkőre Benkő László, az Omega együttes tavaly elhunyt billentyűsének szavai kerültek fel, akinek tatai kötődéséről a Kemma.hu is írt korábban.

„Állandóan azt hallottam, hogy ez tilos, az tilos, keveset hallottam ezzel szemben azt, hogy mit szabad, meddig szabad.”

– Ez a 40 éve történt esemény volt az első olyan szervezett összejövetele a könnyűzenei szereplőknek, amelyen nem egyénenként próbáltak érvényesülni, hanem az egész műfajt képviselték. Most, négy évtizeddel később tartunk ott, hogy a könnyűzenét önálló művészeti ágként, önálló jogon, önálló értékként tudjuk prezentálni. Elmondhatjuk végre azt, hogy amit 40 éve elkezdtek a rockzenészek, azt mára sikerült úgy átvinni a kormányzati döntéshozatalon, hogy ma már a kormányzat és a minőséget, értéket képviselő művészeti ág együttműködéséről beszélhetünk – fogalmazott Demeter Szilárd, a magyar könnyűzene koordinálásáért és társadalmasításáért felelős miniszteri biztos.

Emlékhely

A rocktörténeti emlékhely mellett Michl József polgármester elmondta: – Tata sok más mellett a művészetek városa is, hiszen az Esterházy családnak köszönhetően régi hagyományai vannak ezen a téren. Nagyon jó érzés az, hogy a modern világból, jelen esetben a könnyűzene történelméből is vannak helyi kötődésű emlékeink. Sokat gondolkodtunk azon, hogyan tudnánk az 1981-es rocktanácskozásnak emléket állítani, míg végül egy tardosi kő mellett döntöttünk, rajta Benkő László az eseményhez és a korhoz is nagyon jól illő idézetével. A városvezető hozzátette: – Mindig tanulunk a múltból.

A zene világnapján a Peron Music Alapítvány és Tata Város Önkormányzata szervezte program a Peron Music Könnyűzenei Tehetséggondozó és Képző Központban pódiumbeszélgetéssel folytatódott, ahol a témához kapcsolódóan Rigó Balázs beszámolt a készülő Városi Zenei Koncepcióról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában