VESZÉLYES KERÉKNYOMOK

2021.10.13. 06:47

Balesetet is okozhat a földekről az úttestre felhordott sár

A termőföldekről közútra történő sárfelhordást könnyebb megelőzni, mint megszüntetni. Erre hívja fel a figyelmet a Magyar Közút és a MEGFOSZ új, közös videója.

Kemma.hu

A termőföldekről közútra történő sárfelhordást könnyebb megelőzni, mint megszüntetni. Erre hívja fel a figyelmet a Magyar Közút és a MEGFOSZ új, közös videója.

Forrás: YouTube

Fotó: Magyar Közút Zrt.

A mostani, csapadékosabb időjárásban az őszi mezőgazdasági munkák miatt időszakosan sárfelhordásos szakaszokkal is találkozhatnak az autósok. A termőföldekről közútra történő sárfelhordást ugyanakkor sokkal egyszerűbb lenne megelőzni, mint megszüntetni. Ennek fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) új, közös " target="_blank" rel="noopener noreferrer">videójában.

A Magyar Közút útellenőrei folyamatosan járják az országszerte kezelésükbe tartozó 32 ezer kilométeres közúthálózatot, köztük megyénk útjait is. Az ellenőrök munkájának része az is, hogy a közlekedésbiztonságot fenntartva bármilyen, a közlekedők okozta közúti szennyeződést eltávolítsanak a burkolatról.

Könnyebb megelőzni, mint megszüntetni a sárfelhordást (Fotó: Magyar Közút Zrt.)

Ugyanakkor jogszabály is tiltja a szennyezést, ami azon túl, hogy a biztonságos közlekedést veszélyezteti, esztétikailag sem nyújt szép látványt. Természetesen a mezőgazdaságban dolgozók nem lehetnek figyelemmel a kedvezőtlen talajviszonyokra akkor, amikor munkájuk szükséges és időszerű. A Magyar Közút és a MEGFOSZ ezért most arra kéri a mezőgazdasági géppel közlekedőket, hogy a közúti burkolatra való felhajtás előtt a járművük kerekeiről, valamint a gumi bordáiból minden esetben távolítsák el a felragadt sarat.

Közös közleményt adtak ki

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) nemrég kötött együttműködési megállapodást, melynek részeként a társaságok a jövőben további közös edukációs tartalmakkal segítik majd a türelmesebb, biztonságosabb közúti közlekedést. A témában a két társaság közös közleményt adott ki.

Amennyiben ezt elmulasztják megtenni, és a sár hosszabb ideig a burkolaton marad, azt később sokkal nehezebben: csak a többszöri vizes sepréssel és jelentős plusz anyagi ráfordítással lehet letakarítani.

Mivel a saras burkolat balesetveszélyes is lehet, a közlekedőknek érdemes szem előtt tartani, hogy a következő hetekben egyes térségekben az őszi munkák miatt a szokásosnál is több mezőgazdasági járművel találkozhatnak, ezért fokozott óvatosságot, türelmet és megértést kérnek tőlük is a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában