kiállítás

2021.10.16. 15:31

A világ leggazdagabb embere lett a magyar gyufakirály

Türelem, kitartás, kézügyesség és elhivatottság jellemzi Szűcs Pál makettmestert, aki eddig 11 kastélyt formázott meg egy különleges módszer segítségével. Gyufaszálakból felépített remekei megyénk több helyszínére is eljutottak. Legutóbb Majkon, a Kamalduli Remeteségben, most pedig Tatán, az Esterházy-kastélyban leltek ideiglenes otthonra.

Wágner Zsanett

Negyedik alkalommal nyílt meg Szűcs Pál, pécsi makettmester kiállítása a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. égisze alatt, legutóbb Tata egyik impozáns helyszínén, az Esterházy-kastélyban.

Pálházy Nándor intézményvezető felhívta mindenki figyelmét a megnyitón, hogy a gyufákból épített remekművek kiállítása az év végéig látogathatók a barokk városban. Összesen tizenegy kastély kicsinyített mása szerepel a tóparti kastélyban, bár a házigazda város remekei egyelőre még nem ihlették meg a hetvenöt éves mestert, de ki tudja, mi lesz a következő célpont.

Az alkotó sosem pihen, a hét minden napján dolgozik. Az első munkáról kérdeztük a rendőrségtől nyugdíjba vonult szépkorút, majd kicsit visszaugrottunk az időben. Elöljáróban annyit mondott: nem tegnap kezdte a szakmát. – Majd’ ötven évvel ezelőtt mintáztam az első épületmakettet, a párizsi Eiffel-toronyról – árulta el a mester. Hozzátette: hosszabb szünet után kezdett el újra építeni, az ezredfordulón. Hogy miért? Mert egy technikai malőr folytán az első torony összeomlott és kellett hozzá egy kis idő, hogy újra kedvet kapjon az „építéshez”. Aztán mit ad Isten, „felhúzott” egy bajor családi házat – persze gyufából. Majd újabb szünet következett, mígnem a neuschwein­steini kastélyhoz – ami egyébként a Walt Disney-filmek elején felbukkanó kastély – látogatott el feleségével, és újra ihletet kapott.

Szerinte a türelem egy adottság, amit munkája révén még jobban elsajátított az évek során. – Sosem voltam az az ideges típus, hiszen a kihallgatások is nagy fokú türelmet, alaposságot igényeltek. Sokan készítenek gyufaszálból épületeket, de én vagyok az egyedüli Európában, aki teljes egészében elkészítem a belső tereket és az összes díszítést. Van, aki mini gépekkel dolgozik, az én szerszámom egy tűhegyes csipesz, ragasztó, egy régifajta férfi borotva, csiszoló kis deszkám van, nincs szükségem nagyítóra sem – felelte a makettmester. Szerinte a fontos dolgok a részletekben rejlenek. Sok energiát szán arra, hogy minden az eredeti helyén legyen. Számára ez a legfontosabb, ettől lesznek igazán egyedülállóak a Szűcs-művek.

A gyufakirály Tatára is elhozta alkotásait (Fotó: Z. I. / 24 Óra)

– Lehet az egy kilincs, egy közfal, vagy egy lépcső. Például egy ablak, és annak díszítése, vagy itt az edericsi kastélynál az erkélyutánzat, a korlátot díszítő figurák is élethűek kell, hogy legyenek – mesélte Szűcs Pál, akitől azt is megkérdeztük, hogy mennyi ideig tart egy-egy terepmunka. – Ez mindig a kastély nagyságától és a belső adottságaitól függ, de átlagosan 2-3 órát töltök egy kastélyban. Több ezer képet készítek ilyenkor, mindent lefényképezek, hogy a következő hónapokban vagy akár években elkészíthessem a hű mását az épületnek. Két kastélyt 2-2 évig készítettem, a többit egy, másfél év alatt fejeztem be, az edericsi Fekete-kastélyon több mint 7 hónapig dolgoztam – felelte a gyufakirály.

Összességében tehát türelem, kitartás, kézügyesség és elhivatottság kérdése egy ilyen miniépület összerakása, épp ezért szinte felbecsülhetetlen is a makettek értéke. Persze csak szinte, hiszen a mester elmondta, hogy nagyjából 3 és 5 millió forint közötti az épületek eszmei értéke. Adódik a kérdés, hogy eladná-e a maketteket, ha valaki felkínálná értük a kívánt összeget. Az újságíró nem lepődik meg a válaszon: nem. De, hogy miért nem, azon már együtt nevettünk fel a makettezővel. – Ne tréfálkozzon velem. A leggazdagabb ember vagyok a világon. Senkinek sincs ennyi kastélya...

Kiváló „építőanyag” a jégkrémpálcika és a fogpiszkáló

A szépkorú már gyermekkorában vonzódott a várak és kastélyok misztikus világához, főleg a tornyok és a bástyák formái érdekelték. Szücs Pál senkitől sem tanulta a makettezést, hosszú évek alatt kísérletezte ki az egyes munkafolyamatokat és technikai fogásokat. Az épületeket személyesen keresi fel, majd emlékezetből és az ott készített fotók alapján tervezi meg.

Jóllehet az alezredes 1981 óta nem cigarettázik, továbbra is tucatszámra vásárolja a gyufát. Egy palota elkészítéséhez legalább húszezer gyufaszál szükséges, de az eddigi legnagyobb alkotását 36 ezer 950 darabból illesztette össze. Az építés során a gyufaszálak mellett egyéb faanyag is kerül a makettekbe. Például jég­krémpálcikák és lapos fogpiszkálók is lehetnek építőanyagok, amiket például a 18 ezer gyufaszálból készült Csalapusztai kastély makettjénél is használt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában