Hagyományőrzés

2021.10.21. 14:00

200 népdal 40 év alatt: a Tarjáni Dalkör nem hagyja veszni az értékeket

Működésük négy évtizede alatt csaknem kétszáz népdalt gyűjtöttek össze. Ezek egy részét hanghordozó is őrzi, és Daloskönyvet is kiadtak.

Sugár Gabi

Működésük négy évtizede alatt csaknem kétszáz népdalt gyűjtöttek össze. Ezek egy részét hanghordozó is őrzi, és Daloskönyvet is kiadtak.

Forrás: Beküldött

Godó Zoltánné, a kultúrház volt igazgatója, és Mikonya József író, költő kezdeményezte a kórus megalapítását negyven évvel ezelőtt. Céljuk az volt, hogy 1737-től napjainkig feljegyezzék elődeik népdalkincseit, és azt továbbadják gyerekeiknek, unokáiknak.

Nem szerették volna, ha ez veszendőbe megy.

Az akkori kultúrház-igazgató, Godó Zoltánné rendelkezett zenei előképzettséggel, így felvállalta a csoport vezetését. Az első próbára már több mint tíz érdeklődő jött el. A tagok és a dalkör létszáma az évtizedek alatt folyamatosan változott, ám a kitartó együttes lelkesedése, és a német népdalok szeretete máig is megmaradt. Hétfőnként találkoznak, a dalok gyakorlása mellett

kellemes eszmecserékbe torkollik az együttlétük.

A csoportban ma már több generáció képviselteti magát, idősebbek és fiatalabbak egyaránt. Az alapító tagok közül hárman egyébként még a mai napig is tagjai az együttesnek: Godó Zoltánné, Gröschl András, valamint Stein József. Megalakulásuk után húsz évvel több régi tag is újra csatlakozott a dalkörhöz, akik a mai napig is együtt énekelnek.

Már a kezdetektől gyűjtik a helyi sváb, német népdalokat.

Ennek eredményeként csaknem kétszáz különböző, a mindennapi élethez, az ünnepekhez kötődő ének szerepel a repertoárjukban. A megjelenésük is sokat változott az évtizedek alatt. Az ötéves jubileumon még fekete-fehérben léptek fel, a tízévesen pedig már

nemzetiségi ruhát öltöttek.

A huszonöt éves jubileumra már hanganyagot is kiadtak, a CD megjelentetése nagy előrelépés volt a lelkes csapat életében. Fennállásuk negyvenedik évfordulójára pedig idősebb Fülöp István közreműködésével lehetőségük adódott egy Daloskönyv kiadására, ami régi álma volt már a dalkör tagjainak. Ebben egy új hanghordozóval kiegészülve

száznál is több helyi népdal szerepel.

A Tarjáni Dalkör máig is népszerű. Rendszeresen részt vesznek helyi, megyei és országos rendezvényeken. Több alkalommal jártak külföldön, többek között Németországban és Ausztriában. Számos csoporttal sikerült nagyon jó kapcsolatot kialakítaniuk. A kétezres évek elejétől szerveznek évente jó hangulatú kórustalálkozót a gyönyörűen berendezett többfunkciós csarnokban, tíz együttes részvételével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában