Gengeliczky László Emléktábor

2021.09.26. 07:36

Óriási vállalást teljesítettek a fafaragó művészek, tatabányai ovit segítve vele

Óriási feladatot vállaltak magukra az idén a Gengeliczky László Emléktábor lakói: a fafaragó táborban elkészítették hat nap alatt a bánhidai Jókai Mór Óvoda kerítését. „Babafej” motívum szerepel rajtuk, amely a januárban elhunyt faműves mester kedvenc alakzata volt.

Sugár Gabi

A rövid idő alatt elkészült és igazán mutatós új kerítés előtt a gyerekek és az alkotók egy csoportja

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

A kerítésavatón részt vettek a város vezetői is. Szücsné Posztovics Ilona polgármester kiemelte: óriási dolog, hogy a tábor lakói társadalmi felajánlás keretében létrehozták a kerítést. Lusztig Péter alpolgármester is méltatta az ország különböző részéből érkezett alkotókat, akiknek köszönhetően ez a hatalmas vállalás teljesült.

Puskásné Kovács Brigitta, az óvoda vezetője is megköszönte a munkát, s Gengeliczky Dávid egy gyönyörűen megmunkált kerítésdarabot nyújtott át az óvodának, rajta az összes mester nevével. M. Nagy József fafaragó pedig a táborban készített különleges alkotását nyújtotta át a fafaragók nevében a város polgármesterének. Az ajándékozások után átvágták a szalagot, majd az óvoda csemetéinek műsora következett az intézmény udvarán. Szlovák és magyar nyelven adták elő műsorukat.

A rövid idő alatt elkészült és igazán mutatós új kerítés előtt a gyerekek és az alkotók egy csoportja
Fotó: Dallos István / 24 Óra

A Bányászati és Ipari Skanzenben megrendezett fafaragó tábor megrendezését az idén a faműves mester halála is bizonytalanná tette annak ellenére, hogy a szervezéssel kapcsolatos teendőket már három évvel ezelőtt átadta a mester egyik fiának, Dávidnak. A megvalósuláshoz szükséges pénzügyi hátteret az utolsó pillanatban önkormányzati képviselők és a polgármester biztosította.

Az idei turnus létrejötte és az ott megvalósuló kerítés is hatalmas összefogás eredménye volt. A Szombathelyről, Veszprémből, Kismarosról, Budapestről, Pilisborosjenőről is érkezők mellett a mester fiai óriási részt vállaltak abban, hogy az ötven méter hosszú építmény megújuljon.

Az óvoda új kerítését alkotó mesterek

A bánhidai Jókai Mór Óvoda ötven méter hosszú kerítését megalkotó mesterek: Asztalos Zoltán, Csatai Ferenc, Csonka Ferenc, Fábri Zoltán, Geier Lajos, a mester fiai: Gengeliczky Dávid, László Szilárd és Zoltán, valamint Gyurátz Lajos, Horváth Gábor, Kiss Károly, M. Nagy József, Pál Attila, Szabó Zsolt és Szám János. Közülük sokan már a kezdetektől, csaknem négy évtizeddel ezelőtt kapcsolódtak be a fafaragó tábor életébe. Ilyen M. Nagy József fafaragó, aki már hetvenévesnél is idősebb és Fábry Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában