molari

2021.09.21. 18:50

Addig jó, amíg csak morog – erre az 50 szirénára neked is oda kell figyelned

A katasztrófavédelmi meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztó, a MoLaRi rendszer megyénkben is jelen van.

Fenyvesi Károly

Baj esetén a MoLaRi szirénák hangja figyelmezteti a lakosságot Esztergomban

Forrás: Infografika

A helyiek már hozzászoktak, de megyénk egyes településein a messzebbről jöttek rácsodálkozhatnak a MoLaRi szirénák hangjára és látványára. A meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztó rendszerről Varga Mihály Sebestyén tűzoltó főhadnagyot, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjét kérdeztük.

Kérdéseinkre Varga Mihály Sebestyén válaszolt (Fotó: KEM Katasztróvadélem)

Mint megtudtuk, a MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében, illetve Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

Ha valamelyik veszélyes üzemből meghibásodás vagy baleset miatt veszélyes vegyi anyag kerül a levegőbe, ennek koncentrációját a telepített szondák azonnal mérik, illetve bizonyos helyeken a meteorológiai adatok is azonnal tanulmányozhatók a katasztrófavédelmi ügyeleteknél. A mért adatok kiértékelése minden nap minden órájában folyamatosan zajlik.

Amennyiben a helyzet indokolttá teszi, a riasztó végpontokról szirénákkal és hangszórókon keresztül riasztják az érintett lakosságot, tájékoztatják őket a követendő magatartási szabályokról. Ezek körében ott lehet, hogy az ajtók, ablakok becsukásával otthon kell maradni, illetve, hogy a hatóság felszólítására el kell hagyni az épületet, és egy meghatározott helyre kell távozni.

Megyénkben

  • Esztergom és Dorog térségében huszonnégy
  • Komárom és Almásfüzitő környezetében tizenhárom
  • Nyergesújfalun tizenhárom riasztó végpont található.
  • A rendszert a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek másfél kilométeres körzetében építették ki. A MoLaRi-rendszer folyamatos üzembiztonsága, ellenőrzése érdekében a rendszer részeit meghatározott időszakonként tesztelik. A riasztó végpontok próbáit általánosságban a hónap első hétfőjén tartják meg, kivételt képeznek azok a napok, amikor erre az időpontra nemzeti vagy egyházi hivatalos ünnep esik, ebben az esetben a próbák időpontja a soron következő hétfő.

    Már túl vagyunk a szeptemberi, elmúlt heti hétfőn megtartott, úgynevezett hangos üzemű, teljes körű sziréna­próbán. Az idei esztendőben az érintett településeken már csak csökkentett üzemű, a szakzsargonban morgatóként emlegetett próba lesz október 4-én, november 8-án és december 6-án, mindhárom napon 11 órai kezdéssel. Az érintett településeken élők többsége számára ezek a percek már rutinszerűek, pedig fontos üzenetként szólalnak meg a szirénák, hangzik el néhány mondat.

    Nem várt, nagyon remélten nem bekövetkező esetben akár félelmetes mondatok is elhangozhatnak a hangszórókból. Ezek az úgynevezett éles pillanatok lehetnek. Ezekben az esetekben nagyon érdemes odafigyelni arra, mi hangzik el a megszólaló hangszóróból. Varga Mihály Sebestyén főhadnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője elmondta azt is, hogy a riasztó végpontok telepítése alaposan kidolgozott akusztikai tervek alapján történik. Az adott település felmérését követően a katasztrófavédelem által megbízott mérnökcsoport határozza meg a riasztó végpontok pontos helyét.

    Elsődlegesen állami, önkormányzati tulajdonú ingatlanokra telepítik ezeket. Az adott területen élőknek egyformán kell hallaniuk a vészjelzéseket és a követendő magatartási szabályokat. A MoLaRi-rendszert nem a vegyi üzemek jelentette fokozottabb veszélyeztetettség miatt építették ki, a veszélyes ipari üzemeket a katasztrófavédelem rendkívül szigorú és folyamatos hatósági kontroll alatt tartja. A rendszert a magasabb szintű üzemi felügyelet biztosítása és a lakosság biztonsága érdekében alakították ki.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában