elhullott

2021.08.10. 17:30

A megyehatár közelében bukkantak afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznóra

Feltételezések szerint természetes terjedéssel kerülhetett át a sertéspestis Komárom-Esztergom megyéből a Bicske külterületén elhullott állatba.

Kemma.hu/MTI

Sok balesetet okoznak az úton átszaladó vadállatok

Forrás: Shutterstock

Fertőzött vaddisznót találtak Fejér megyében. A Bicske külterületén talált elhullott állatból az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki kedden a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma – számolt be az MTI.

Mint írják, az esetről az országos fő állatorvos tájékoztatta az Európai Bizottságot, és értesíti az érintett partnerországokat is. Az elhullott fertőzött vaddisznót Fejér megye egy, korábban már fertőzötté nyilvánított területének Komárom-Esztergom megyéhez közeli szélén találták. A betegség az ASP vaddisznókban való természetes terjedésével kerülhetett át Komárom-Esztergom megyéből. A Nemzeti Klasszikus Sertéspestis és Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoport augusztusi ülésén vizsgálja, hogy szükség van-e a Fejér megyében korábban megállapított fertőzött és magas kockázatú területek bővítésére.

Kiemelik, hogy az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes, a jelentőségét az a gazdasági kártétel adja, ami a megbetegedett állományok leöléséből, valamint a kereskedelmi korlátozásokból adódik. Ezért továbbra is a házisertés-állományok megvédése a legfontosabb feladat, amelyhez elengedhetetlen az állattartók részéről a járványvédelmi előírások maradéktalan betartása.

A Nébih arra is felhívta a figyelmet, hogy a vírust a kirándulók is tovább terjeszthetik, ezért fontos, hogy a látogatók ne hagyjanak élelmiszerhulladékot az erdőkben, valamint a cipőket, bakancsokat alaposan tisztítsák, lehetőség szerint mossák le a kirándulást követően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában