hatalmas munka

2021.08.27. 06:17

Olyan kerítést kaptak a tatabányai ovisok, mint senki más

Hatalmas vállalással indult az idén is a már csaknem négy évtizedes fafaragó tábor a Bányászati és Ipari Skanzenben. A Gengeliczky László faműves nevével fémjelzett egyhetes programok alatt számtalan szemet gyönyörködtető képzőművészeti vagy használati tárgy született.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Sugár Gabi

Az idén a faműves mester halála is bizonytalanná tette a tábor létét annak ellenére, hogy a szervezéssel kapcsolatos teendőket már három évvel ezelőtt átadta a mester egyik fiának, Dávidnak.

A megvalósuláshoz szükséges pénzügyi hátteret az utolsó pillanatban önkormányzati képviselők és a polgármester biztosította, így az augusztus végi időpontra tízen gyűltek össze a skanzenben, hogy az idei nagy vállalásukat fába faragják: a bánhidai Jókai Mór Óvoda kerítését készítették el a tábor lakói. A Szombathelyről, Veszprémből, Kismarosról, Budapestről, Pilisborosjenőről is érkezők mellett a mester fiai, Zoli, Dávid és Laci is hatalmas részt vállalt abban, hogy az ötven méter hosszú építmény megújuljon.

Az egyedi kerítés Gengeliczky László fafaragó mesternek is emléket állít (Fotó: Sugár Gabi / 24 Óra)

– Óriási vehemenciával vetettük bele magunkat a munkába. Nagy öröm, hogy azok is eljöttek, akik már a kezdetektől édesapám mellett voltak a fafaragó táborokban – mondta Gengelinczky Dávid. – M. Nagy József fafaragó, aki már hetvenévesnél is idősebb és Fábry Zoltán már a kezdetektől itt van velünk.

A kerítés 2,7 köbméter jó minőségű akácból készült. Háncsolni, vágni kellett az anyagot, többször csiszolni és lekenni, hogy a hét nap elteltével fel tudják szerelni az óvoda köré. Még a régi kerítés bontását is vállalták a csapat tagjai. Hat nap elteltével pedig már a lefestett elemeket csavarozták fel a kerítés vázára. Több száz csavar fogja a csaknem háromszáz egyedi mintás kerítéselemet.

– Mindegyik ugyanazzal a mintázattal indul. Édesapám Gyenesdiáson készített hasonlót, s akkor elnevezte „babafej” motívumnak. Sokat dolgoztunk, volt olyan nap, hogy reggeltől késő estig szinte megállás nélkül. A kerítések mellett csapatunk legidősebb tagja, M. Nagy József egyedi tárgyakat is készített ajándékba – a tábor megvalósulását segítő képviselőknek és a bánhidai Jókai óvoda vezetőjének.

A mester pedig végig velük volt. Köténye, „trónja”, és mosolya segítette a munkát. Bár ez utóbbi sajnos, már csak egy fotón volt látható.

Megemlékeztek

A tábor alatt többször megemlékeztek Gengeliczky Lászlóról, a januárban elhunyt faművesről, az alapítóról, aki tavaly még részt vett a tábor munkájában. Akkor egy hatalmas asztalt készítettek, és az ülőgarnitúra támláiba négy nyelven vésték be a bányász köszöntést. Az idén a mester tiszteletére emléktábort szerveztek, és a csaknem négy évtizedes múlttal bíró kezdeményezés a jövőben Gengeliczky László Fafaragó Táborként működik. A táborvezető újabb tervekről, vállalásokról is szólt. A rendszeres táborlakók mellett ifjakat is szívesen látnának majd a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában