tájékoztatás

2021.07.06. 11:30

Tovább korszerűsödik az esztergomi kórház: új gyógymódot teremthet a fejlesztés

Dr. Völner Pál elmondta, hogy fejlesztések lesznek például az esztergomi kórházban, ahol egy újfajta gyógymódot biztosító hiperbarikus kamrát adnak majd át.

P. Z.

Sajtótájékoztatót tartott a helyi médiának Völner Pál országgyűlési képviselő, államtitkár a napokban Esztergomban. A képviselő két egymástól eltérő, de sok szempontból jelentős témáról beszélt az eseményen: egészségügyről és a látogatóközpontokról.

Völner Pál az egészségügy helyzetéről szólva rámutatott: „2010 óta az azelőtti időszakkal összehasonlítva, amikor hatezer dolgozót bocsátottak el az ágazatból, 16 ezer kórházi ágyat szüntettek meg, és gyakorlatilag egyetlen mentőautó beszerzése nem történt meg, 2010 után több mint ezer mentőautót szereztünk be, ötszázmilliárdot a vidéki és hétszázmilliárdot fordítottunk a fővárosi kórházak fejlesztésére és a béreket is rendeztük az ágazatban.”

A képviselő azzal folytatta, hogy az orvosok bére két és félszeresére emelkedett és 2021-ben történelmi léptékű emelkedésre került sor, amelynek kapcsán a hálapénzt is kivezettük a rendszerből. A szakdolgozók bére több mint duplájára emelkedett és januártól ismét 30 százalékos béremelésre tarthatnak igényt. Emellett a mentősök bére is tervezésre került.

Völner Pál a jövőről szólva hozzátette, hogy fejlesztések lesznek például az esztergomi kórházban, ahol egy újfajta gyógymódot biztosító hiperbarikus kamrát adnak majd át. (Ennek lényege, hogy a páciensek egy túlnyomásos kamrában tiszta oxigént lélegeznek be megnövekedett nyomás alatt – a szerk.)

A képviselő kiemelte, hogy a kórház dolgozóinak üdültetése is fontos feladat, s a Mahart Passnave Kft.-vel való egyeztetésnek köszönhetően idén nyáron a dolgozók és családjaik számára térítésmentes hajózási lehetőséget kapnak.

Látogatóközpont

Völner Pál röviden beszélt a látogatóközpontokról. Mint elmondta: „Esztergom és térsége, a Duna mente, a Pilis, a Gerecse az ország legszebb részei közé tartozik. Kiváló, új látogatóközpontok nyíltak a környéken, Lábatlanon, Dorogon, Péliföldszentkereszten és rövidesen a búbánati Kerek-tónál nyílik a legújabb ilyen intézmény.” A képviselő hangsúlyozta: csak biztatni tudok mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel, és tekintse meg Esztergomot és környékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában