egészségügy

2021.07.29. 17:00

Akut szülészeti ügyelet Tatabányán – cáfolta a leállást a kórház

Cáfolta a kórház azt a neten terjedő levelet, miszerint augusztus elsejétől egy hónapig szünetelni fog az akut szülészeti esetek felvétele ügyeleti időben Tatabányán.

Kemma.hu

Forrás: Szent Borbála Kórház

Frissítés (19:30): Késő délután a Szent Borbála Kórház Facebook-oldalán cáfolta azt a neten terjedő hírt, hogy gond lenne a szülészei ellásátással az intézményben:

Korábban erről írtunk:

Frissítés (17:20): A legújabb hírek szerint mégis zavartalan a kismamák ellátása a tatabányai Szent Borbála Kórházban. Korábban az egyik orvos, valamint védőnők által is jegyzett levél arról szólt, hogy augusztus elsejétől az akut ügyeleti szülészeti felvétel szünetelni fog augusztusban Tatabányán. Azonban azóta egy újabb levél is terjedni kezdett, amit dr. Kanász Gábor főigazgatónak tulajdonítanak. Eszerint

a korábban kiküldött levelet tárgytalannak kell tekinteni, mert az ellátás zavartalanul folyik.

(11:00): Információink szerint augusztus elsejétől, várhatóan egy hónapig szünetel majd az akut ügyeleti szülészeti felvétel a tatabányai Szent Borbála Kórházban, mégpedig betegség miatt. Egy Facebookon terjedő levél szerint az ellátási területükön élő kismamákat arra kérik, hogy ilyen esetben hívjanak mentőt, hogy az valamelyik másik egészségügyi intézménybe szállítsa őket, ellenben semmiképp se induljanak el autóval a tatabányai kórházba. Úgy tudni, hogy a Szent Borbála a nap folyamán hivatalos tájékoztatást is ad a szülészet augusztusi működése kapcsán.

Dr. Seprődi Bence, a tatai Egészségügyi Alapellátó Intézmény vezetője a Kemma.hu-nak részletezte, mit jelent, jelenthet az akut ügyeleti szülészeti felvétel szüneteltetése, vagyis hogy milyen esetekre kell gondolni, amelyekkel „lábon” nem érdemes most felkeresni a tatabányai kórházat.

Az ügyeleti szó egyértelmű: a nem munkaidőben történő eseteket jelenti. Az akut eset pedig például lehet az, hogy 28 vagy épp 8 hetesen elkezd a kismama vérezni, vagy épp 31 hetesen beindul a szülés, sorolta a példákat a Seprődi doktor, hozzátéve, hogy ilyen esetekben egyébként is tanácsosabb mentőt hívni, mert akkor már a helyszínen, akár otthon is segítséget kaphat a kismama.

– Ha beindul a szülés, én mindenképpen azt javaslom mindenkinek, hogy mentőt hívjanak, és ne üljenek autóba. Nagyon gyorsan le tud zajlani minden, baj is történhet még akár egy olyan rövid idő alatt is, amíg a tatai ügyeletre vagy a tatabányai kórházba bevezetne valaki például a környékről. Sokat kockáztatnak a szülők ilyenkor, ezért fontos, hogy inkább a mentőszolgálatot értesítsék – nyomatékosította az orvos, hozzátéve, hogy a mentők a szabad kapacitások vagy épp az adott eset súlyossága alapján döntenek arról, hova kerüljön a kismama, melyik helyettesítő intézménybe. Ez utóbbinak is megvan a rendje egyébként az egészségügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában