szemét

2021.07.20. 14:18

Roncstemető keseríti meg a kertvárosiak életét Tatabányán

Igazi roncstemető csúfítja Tatabánya egyik kis utcáját Kertvárosban. Az ott lakók tehetetlenek, hiszen úgy érzik mindent megtettek annak érdekében, hogy megszabaduljanak a környezetüket rondító vastömegektől, de mindhiába. Az eset nem egyedi, sokak életét megkeserítik az antiszociális szomszédok.

Szász Dalma Kitti

A kertvárosi roncstemető utcájában akadt olyan lakó, aki inkább eladta ingatlanát és továbbállt. A lassan 20 éve tartó probléma addig fajult, hogy a felhalmozott szemétben elszaporodtak az egerek, később pedig a patkányok és a csótányok. A kaotikus állapotokról és lehetséges megoldásról az utca egyik lakóját, valamint Csekéné dr. Laczkó Melinda tűzoltó alezredest, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetőjét kérdeztük.

– Éjjelente sokszor keltem arra, hogy patkányok mászkálnak a kerítésen és a falon – eleveníti fel a legrosszabb éjszakáit az utcai egyik lakója, aki a gyűjtögető szomszéd közvetlen közelében él. Mint mondja, nem győzték irtani a patkányokat, ezért az elmúlt években két kutyával is gazdagodott a családja. Elkeserítő, hogy azért dolgoztam a párommal egész életemben, hogy ne tudjam kiélvezni a kertem nyújtotta szabadságot. Mivel ezek a rágcsálók válogatás nélkül tesznek kárt mindenben és rengeteg betegséget is hordoznak, emiatt ültetni sem mertem. Nagyon féltem a szeretteim egészségét és persze a házi kedvenceimet is – fűzte hozzá az aggódó lakó.

A szomszéd egy egészen elképesztő sztorit is megosztott a Kemma.hu-val.

– Egyik alkalommal hazafelé meg kellett állnunk a szóban forgó ingatlan előtt, mert utunkat a roncstemető előidézőjének ismerősei keresztezték. Ez egy szűk kis utca, nem tudtuk őket kikerülni, így megvártuk mit csinálnak... Döbbenten figyeltük, ahogy egy furgon ajtaját kinyitották és onnan számtalan patkány szaladt a szélrózsa minden irányába. Elképesztő látvány volt. Ha eszembe jut, mai napig kiráz tőle a hideg – mesélte az elkeseredett lakó.

Mint mondja, az elmúlt években rengeteg hatósághoz fordultak már. Külön-külön, de akár közösen is, hiszen – ahogyan a mondás is tartja – egységben az erő. Érdemi változás azonban nem történt. Ha a hatóságok látogatást tesznek a renitens szomszédnál, s felszólítják a roncsok és a hulladék elszállítására, akkor az is csak egy átmeneti állapot, mivel utána valamilyen úton-módon mindig visszakerül a szemét, vagy éppen újabb roncsokat szerez a tulajdonos. A környékbeliek jól tudják, hogy a probléma többrétű, mégis csalódottak, hogy így kell élniük mindennapjaikat.

Csekéné dr. Laczkó Melinda tűzoltó alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője elmondta, hogy hozzájuk is évente több bejelentés érkezik főként társasházak lépcsőházaiban, közös helyiségeiben, közlekedési folyosóin tárgyak, kiszanálásra ítélt lomok nem megfelelő tárolásával, felhalmozásával kapcsolatban.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló rendelet előírja, hogy az „épületben éghető anyag olyan mennyiségben és módon nem tárolható.. .amely a rendeltetésszerű használattól eltér, tüzet vagy robbanást okozhat.” Olyan eset is előfordul, amikor egy lakóingatlan udvarában, két ház között, zsákokban illetve szabadon nagy mennyiségű felhalmozott hulladék található.

Összedolgoznak a hatóságok

Az ingatlan tulajdonosa a felhalmozott hulladék szabálytalan tárolásával megszegi a szabályokat, amelyek szerint „a helyiségben, építményben és szabadtéren csak az ott folytatott folyamatos tevékenységhez szükséges anyag és eszköz tartható.” „ Tűztávolságon belül tárolási tevékenység nem végezhető, kivéve, ha a tárolt anyag mennyisége, minősége, elhelyezése nem növeli a tűz átterjedésének veszélyét. Ezen területet a hulladékoktól, száraz aljnövényzettől mentesen kell tartani.” A rendelkezésének megsértése miatt első körben kötelezést ad ki a katasztrófavédelmi hatóság határidő kitűzésével, valamint a szabálytalanság megszüntetésének igazolásával. Amennyiben a szabálytalan tárolás az előírt határidőig nem kerül megszüntetésre, úgy a kötelezettel szemben tűzvédelmi bírságot szabnak ki. Vannak kényszeres gyűjtögetők, akik otthonukat tárolóként használják. Az ilyen eseteket eredményesen az önkormányzatok és a társhatóságok együttes fellépésével lehet kezelni.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában