vad/kaland

2021.07.30. 07:00

A Pilisi Parkerdő is beszállt a medvekeresésbe

Mészáros Pétert, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivőjét kérdeztük, aki azt is elárulta, mi a teendő, ha elkerülnénk a talákozást a vaddal.

F. K.

Medve járt a Pilisi Parkerdő területén

Forrás: parkerdo.hu

Fotóval igazolt nagyon izgalmas lakossági bejelentés érkezett a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársaihoz arról, hogy a részvénytársaság által felügyelt terület egy pontján magányos medve bandukol kimért léptekkel, önfeledten egy szántóföld és egy közeli erdő határán. Mészáros Pétertől, a társaság szóvivőjétől megtudtuk, hogy mivel egyetlen észlelés nem lehet teljes körű információ egy maci jelenlétéről, a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival együttműködve haladéktalanul elkezdték a terület átvizsgálását.

Az állat mozgásának nyomon követése, tartózkodási helyének pontos meghatározása céljából a Pilisi Parkerdő Zrt. 24 órás, úgynevezett valós idejű megfigyelést biztosító vadkamerákat helyezett ki. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság annak érdekében értesített minden szomszédos nemzeti parkot, térségben működő hivatásos vadászt, hogy a medve mozgását nyomon követhessék, megfelelő időben intézkedhessenek. A kihelyezett kamerák, illetve a napi ellenőrzésük során a területért felelős hivatásos vadászok, természetvédelmi őrök sem látták meg az állatot. Talán a medve már elballagott a körzetből.

A Pilisi Parkerdő Zrt. a honlapján érdekes kettősségre hívta fel a figyelmet. Miközben a fokozottan védett fajok jelenléte természetvédelmi szempontból előnyös, hiszen elősegítik, támogatják az erdei ökoszisztéma természetes folyamatait, ugyanakkor az ember és a természet konfliktusmentes kapcsolata, a házi- és haszonállatok védelme érdekében nagyon fontos feladat a ragadozók előfordulási helyeinek pontos ismerete.

Hangoskodjunk!

A hozzáértők szerint, ha olyan területen gyalogolunk, ahol esetleg medve is járhat, érdemes nappal, társaságban, hangosan beszélgetve bandukolnunk, a zajt nagy százalékban elkerülik az állatok. Ha erdőben sátrazunk, az élelmiszeres zacskókat a szundihelytől távolabb akasszuk fel egy fa ágára. Jó, ha nem túl illatos a kaja, ez igaz a maradékra is. Ha ez nem sikerül? Bizakodjunk abban, hogy a medve alapvetően békés természetű.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában