búcsú

2021.07.06. 20:05

Kiváltságos élmény falusi óvónőnek lenni, vallja az ácsteszériek Irénke nénije

„Én azt hiszem, gyereket csak úgy lehet nevelni, ha az ember megtiszteli azzal, hogy komolyan veszi.” Szabó Magda szellemében végezte több évtizedes munkásságát Ácsteszér óvodájának egykori vezetője, Reif Jánosné.

Raffael Veronika

Szakmai díjakat adott át Maruzsa Zoltán,az EMMI köznevelésért felelős államtitkára és Kisfaludy László, az EMMI köznevelésért felelős helyettes államtitkára Pedagógusnap alkalmából.

Forrás: Beküldött

– Bármilyen hihetetlen, én már voltam óvodás. Egész kicsi korom óta varázslatos világként élt bennem ez a világ, ezért is tértem vissza felnőttként. A kollégáim, a feletteseim mind-mind olyan szakemberek voltak, akik a hitemben az évek alatt végig motiváltak, példamutatásukkal támogattak az utam során – emlékezett vissza Reif Jánosné, Irénke.

Reif Jánosné, Irénke Brunszvik Teréz-díjat érdemelt ki (Fotó: Beküldött)

– Először képesítés nélkül, 1980-ban kezdtem el óvodában dolgozni Rédén. Nem sokra rá a munka világának más területére vetett a sors, de ez még inkább megerősítette bennem a pedagógia szeretetét. 1988-ban végül házasságkötésem miatt kerültem Ácsteszérre, ahová az akkori intézményvezető Volf Nándorné Erzsike hívott. Későn érő típus vagyok, így tíz évre rá a közoktatási törvény hatására sikeresen elvégeztem az óvónőképzőt a fővárosban, így onnantól kezdve papírral a kezemben, óvodapedagógusként foglalkozhattam tovább a kicsikkel. 2004-ben aztán hirtelen a gyerekcsoportok helyett az óvoda élére kerültem, akkor tagintézmény-vezetőként.

Érdekes, de szép idők voltak, hiszen szerettem a gyerekek mellett tölteni a mindennapjaimat, a vezetői ambíciót viszont eleinte meg kellett találnom önmagamban.

Az új szerepelvárásoknak megfelelve az ELTE-n szakvizsgás vezető óvodapedagógiai képzést végeztem. 2013 óta vagyok a végül önálló óvoda vezetője.

Az Ácsteszéri Meseerdő Óvoda mindig is a szívem csücske marad

– árulta el a mára már nyugdíjazott vezető.

Irénke néni szakmai pályája vége felé közeledve is az élethosszig tartó tanulás szellemében tevékenykedett: pedagógusminősítési, illetve tanfelügyeleti szakember lett belőle. Munkája elismeréseként, kollégái és a járás óvodáinak vezetői jóvoltából nemrégiben a Brunszvik Teréz-díjat vehette át.

– A kis lakosságú településekben felértékelődik az intézmény szerepe –mondta Reif Jánosné, majd így folytatta: – itt Ácsteszéren szorosan együttműködünk az iskolával, közösen veszünk részt a rendezvényeken, legyen szó falukarácsonyról, vagy egy nemzeti ünnepről. A fizikális közelségnek köszönhetően tehát az apróságokat szinte látjuk felnőni. Kifejezetten jó érzés nézni azokat az egykori kis óvodásokat, akiknél már az óvodában lehetett látni a mára gyökeret vert tehetségcsírákat. Volt, aki már kétéves korában bekerült a szárnyaink alá, most pedig már felnőttként látjuk őket újra az utcán.

Kiváltságos élmény, hogy egy faluban végigkövethető a növendékek sorsa

– mesélte lapunknak az egykori intézményvezető.

A kicsi nem keveset jelent

– Kis falusi óvoda vagyunk. A hozzánk hasonló intézményekre vonatkozóan gyakran előítéletesen állítják: az itt nevelő pedagógusok nem eléggé képzettek. A vélekedés ellen olyan módon harcoltam a hosszú-hosszú évek során, hogy kollégáimmal vállvetve a legkülönfélébb továbbképzéseken, posztgraduális oktatásokon vettünk részt. Tudni kell azt is, az óvoda profiljával harmonizáló, de az egyéni ambícióknak is megfelelő tanulmányokat biztosítottunk munkatársainknak. Ezeket pedig mind-mind hasznosítottuk a gyereknevelésben. Néptánc alapú mozgásfejlesztést vezettünk be, Zöld Óvoda, Madárbarát Óvoda lettünk, és még sok más egyéb programba is bekapcsolódtunk – részletezte Reif Jánosné.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában