hála

2021.06.14. 15:27

Vérjuhart ültettek a véradók tiszteletére Esztergomban

A június 14-ei Véradók Világnapja ünnepségen hagyományteremtő faültetéssel tisztelgett a véradók előtt a Magyar Vöröskereszt országos és helyi vezetése Kásler Miklós miniszter (EMMI) és Hernádi Ádám polgármester társaságában, valamint számos szakmai vezető jelenlétében az esztergomi Várhegy tövében.

P. Z.

A véradók elismeréseként szolgáló vérjuhart hétfőn ültették el

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. Z.

Elsőként Hernádi Ádám köszöntötte a véradókat. Többek között rámutatott arra, hogy Esztergom most egy olyan eseménnyel áll a figyelem középpontjában, ami arról szól, hogy az itteni véradók közössége erkölcsi példává vált. Elmondta, hogy a város négy vöröskeresztes alapszervezetének 219 tagja számos karitatív tevékenység mellett évente 2000 adag vér összegyűjtéséhez nyújt segítséget.

Vérellátóbusz

Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta, a vérellátóbusz az országban elsőként Esztergomban állt szolgálatba. A négyágyas mozgó véradóállomással kisebb településeken szeretnének 20-30 fős véradásokat szervezni. A jármű megvételét és átalakítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma 20 millió forinttal támogatta.

Kásler Miklós beszédében egyebek mellett kiemelte, hogy egyre többet ismer meg a tudomány a vérről, de még mindig van kutatni való azzal kapcsolatban, így Magyarországon is, mely csatlakozott a vérről szóló, nemzetközi, tudományos munkát végzőkhöz. Arról is beszélt, hogy az országban évente 1500-1600 egység vérre van szükség, és a magyar emberek a válság alatt is szolidárisak voltak, a véradók segítségével számos életet lehetett megmenteni.

A véradók elismeréseként szolgáló vérjuhart hétfőn ültették el
Fotó: P. Z. / 24 Óra

Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke elmondta, hogy a szervezet 1939-ben ültette el az első fát, akkor az egészségügyi szolgálat mellett a véradások megszervezése volt az apropó. Az elnök bejelentette, hogy a Magyar Vöröskereszt június 25-én Esztergomban fogja ünnepelni fennállásának 140. évfordulóját.

Kampány

A világnaphoz kapcsolódóan 20 napos véradókampányt indítanak a magyarországi szállodások segítő, közösségi kezdeményezéseinek összefogására létrehozott csapat, a Hotel Hero és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége összefogásában. Június 10-30. között országszerte 15 szálloda nyitja meg kapuit a véradók számára és üzemel majd különleges véradóhelyszínként.

Az ünnepség zárásaként a vezetők egy oszlopos vérjuhar fajtájú fát ültettek el közösen a Várhegy lankáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában