izgalmak

2021.06.27. 14:17

Programkavalkád a Múzeumok Éjszakáján: Tatán megnyitották a kastélykertet

Egy év kihagyás után újra programok sorával várták az érdeklődőket szerte a megyében a Múzeumok Éjszakáján.

V.T.-W.P.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Esztergomban tizenegy helyszín közül választhattak a látogatók. Mivel az egyes múzeumok kellő távolságban vannak egymástól, így újra kisvonattal lehetett bejárni a várost, a szerelvények szinte teljes kapacitással üzemeltek. Az utasok ezáltal időt is spórolhattak, így több programon is részt vehettek. A bazilika kincstárát is sokan felfedezték: a kisgyermekes családok, az idősebb látogatók és dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője is érdeklődve hallgatta Némethné Pathó Márta tárlatvezetését, mely során számos érdekességet megtudhattak a koronázási kellékekről, a miseruhákról és a díszes tárgyakról.

Hamar betelt az összes hely a Geoda Interaktív Ásvány- és Őslénykiállításon is: az Arany János utcában található intézményben Szabó Zoltán, a Geoda vezetője mesélt nekünk a Gerecsében megtalált őskrokodilról, a térségben fellelhető ásványokról, de megmutatta az érdeklődőknek a 2013-ban az oroszországi Cseljabinszknál felrobbant meteor egy darabját is.

A tatai Esterházy-kastélyba is szép számmal látogattak el a kultúrakedvelők az esti órákban. Terplán Zoltán történész-muzeológustól megtudtuk: a középpontban a kastély megújult kertjének bemutatása állt.

– Olyan hangulata van a létesítménynek, az udvarnak, amely véleményünk szerint méltóképpen képviseli a város kulturális életét – fogalmazott a szakember. Hozzátette: az első felújítási ütem mintegy 2,4 milliárd forintba került, melyből másfél milliárd forint volt az uniós, 900 millió pedig az állami támogatás.

A kastélykert ünnepélyes megnyitásán kívül változatos programok várták a látogatókat. A díszudvarban a kocsi Kocsimúzeum jóvoltából a vendégek megismerkedhettek az arisztokráciához köthető használati és gálakocsikkal. A kastély kertjében a kocsitoló verseny egyik versenykocsiját is bemutatták, sőt, az érdeklődők ki is próbálhatták a kocsitolást. Németh Zita tájépítész a kastélykert történetéről tartott előadást, ahol a résztvevők egy hangulatos esti sétát is tehettek.

Múltidézés a skanzenban

Tatabányán Taizs Gergő a bánya megszűntéről, illetve múzeummá alakulásáról beszélt, Kisné Cseh Julianna a turul eredeti vázánál várta a rendezvényre érkezőket, és a város korai történetéről tartott előadást. Kiss Vendel arról a hatalmas változásról mesélt, ami a bányanyitás következtében a 19. század végén zajlott a térségben. Pál Gabriella múzeumigazgató az életmódváltozásról beszélt, ami a vasútfejlesztéssel és a bányanyitással együtt járt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában