beruházás és közösség

2021.06.13. 06:48

Pindroch Csabáékkal adták át az új, lábatlani szabadtéri színpadot (fotók)

Mostantól helybe jön a színház Lábatlanon: a Duna-parton Pindroch Csaba és Verebes Linda kétszemélyes előadásával avatták fel az új szabadtári színpadot.

Kemma.hu

Mostantól helybe jön a színház Lábatlanon: a Duna-parton Pindroch Csaba és Verebes Linda kétszemélyes előadásával avatták fel az új szabadtári színpadot.

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Feleki Marietta

Június 11-én színházi előadással egybekötve átadták a Duna-parti új szabadtéri színpadot Lábatlanon. A beruházás a Duna-part organikus fejlesztésén belül, az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázati támogatásából valósult meg. Mostanáig a beruházás első üteme valósult meg, amelyben elkészült a színpad, a nézőtér illetve a sétautak a hozzájuk tartozó zöldfelülettel. Ezen túl kiépítették a színpadhoz tartozó infrastruktúrát.

Az átadón jelen volt Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, dr. Völner Pál parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselő, Romanek Etelka, a megyei közgyűlés alelnöke, Teller Péter, Lábatlan polgármestere, a beruházásban részt vevő szervezetek képviselői és a környező települések polgármesterei.

Teller Péter az átadóbeszédében kiemelte, hogy amikor másfél éve felmerült a színpad ötlete, nem középszerű „tucatlelátót” szerettek volna építeni.

– Ehhez kellett egy megfelelő tervező, aki a festői környezetbe tudja képzelni a színpadot. Jó választásnak bizonyult Szabó János építész, akinek nem ez az ilyen jellegű munkája. Olyan teret, színházat álmodott ide, amely akár 2-300 ember befogadására is képes lesz.

Teller Péter polgármester kiemelte, mennyire illik a környezetbe az új színház (Fotó: Feleki Marietta / Kemma.hu)

A finanszírozás miatt háromlépcsős a kivitelezés, az elkészítés a kivitelezőnek is kihívás, mert nem szokványos formákat kell kialakítani: a színpad ívelt, azt a Duna hullámaihoz hasonlította a polgármester. A lábatlani Duna-part fejlesztésének további terveiről is beszélt, hozzátéve: öröm lenne a dunai hajózás vérkeringésébe is bekapcsolódni, így akár sétahajó-kikötőként is jelen lennie a városnak, illetve egy szabadstrand tervei is elhangzottak.

Dr. Völner Pál örömmel jegyezte meg, hogy rég látott ennyi embert maszk nélkül egymáshoz ilyen közel. Ezzel kapcsolatban hozzátette: az elmúlt másfél év nehézségei után a kulturális élet is újraindulhat, ennek ékes bizonyítéka a lábatlani színpad átadója. Kitért a város más beruházásaira is, kiemelve: a település szépen fejlődik. Hozzátette: ő maga is szorgalmazza egy lábatlani kishajó indítását.

– A legfontosabb, hogy illő közösségeink legyenek, sport- és kulturális egyesületekkel. A színház jöjjön helybe, és ne a színházba kelljen elmennünk – tette hozzá az átadó kapcsán a képviselő.

Dr. Völner Pál szerint a színház már helybe érkezik (Fotó: Feleki Marietta / Kemma.hu)

Fekete Péter beszédében kiemelte: soha annyi kulturális intézmény nem újult meg állami támogatással, mint az elmúlt időszakban. Ez a kistelepülésekre is igaz, nem csak a fővárosra, tette hozzá.

– Azonban ez a hely sokkal több, mint egy színház: egy találkozási hely lesz a városban. Tartalommal önök tudják megtölteni – szólt a megjelentekhez az államtitkár.

Teller Péter, dr. Völner Pál és Fekete Péter államtitkár (Fotó: Feleki Marietta / Kemma.hu)

A szabadtéri színpad utolsó simításai egyébként 2022-re várhatóak, amikorra elkészül a színpad burkolása és kialakítják a kiszolgáló létesítményeket, majd telepítik azokat.

Az átadó végén pezsgővel koccintottak (Fotó: Feleki Marietta / Kemma.hu)

Az ünnepélyes átadó után Pindroch Csaba és felesége, Verebes Linda töltötte meg élettel a színpadot. A Mr. és Mrs. című kétszemélyes darab témája örök: a nő és férfi kapcsolata. A darabot idén tizedik éve viszi sikerre a páros, amelyben öt különböző szituáción és jeleneten keresztül boncolgatják a témát – humorral fűszerezve.

Az öt szituáció mindegyikében találhatott valami személyes élményt, érzést a néző. Benne van az ismerkedés, a plátói szerelem, a (többedik) házasságtól való aggodalom, a támogató család, a kapcsolaton belül megélt egyéb sikerek, és az elválás témája is.

Mindezt egy olyan gördülékenyen működő, és a legfinomabb mozdulatokban is együtt rezgő párossal a színpadon, akik már több mint 20 éve gyakorolják az együttélés minden pillanatát.

A Pindroch Csabával készült interjúnkat hamarosan olvashatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában