Emlékhelyek Napja

2021.06.22. 14:53

A Turul szárnyai alatt a kilátogatók elkalandozhattak a történelemben

Vasárnap a délutáni órákban a Gerecse Kapuja látogatóközpont adott otthon az Emlékhelyek Napja elnevezésű országos programsorozatnak, amely arra hivatott, hogy a magyar történelem és kultúra kiemelkedően fontos helyszíneire irányítsa a figyelmet.

Sz. D. K.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Vasadi Zoltán

Az esemény kezdetekor a tatabányai hivatal munkatársa, Szabó Szilvia köszöntötte a megjelenteket. Beszédében elmondta, hogy a megyeszékhely jelképét, a Turulmadarat 2017-ben nyilvánították történelmi emlékhellyé, amely bekerülhetett azon 49 fontos műemlékek közé, melyeknek jelentőségükről és a történelemben betöltött kiemelkedő szerepük alapján az országgyűlés döntött.

Nyitóbeszédében Szücsné Posztovics Ilona polgármester kiemelte, hogy a szobor 1907 óta ősi magyar jelkép. Ezt követően átadta a helyismereti versenyben résztvevőknek a díjakat. Korábban a helyi iskolások és óvodások számára játékos megmérettetést hirdetettek. A csapatoknak egy bizonyos útvonalon kellett haladniuk és az adott városrész életében meghatározó épületet, szobrot kellett felkeresniük, majd lefotózniuk és beküldeniük azokat egy megadott címre.

A továbbiakban a látogatók színes programsorozaton vehettek részt. A solymász- és íjászbemutatón a kilátogatók egy korhű jurtába is betekintést nyerhettek. Emellett volt kincsvadászat elnevezésű családi aktivitás, népi játszóház, valamint interaktív ismeretterjesztés, a Tatabányai Múzeum munkatársai közreműködésével. A helyszínre a T-Busz járataival is fel lehetett jutni, amelyet a program ideje alatt díjtalanul vehettek igénybe az érdeklődők.

Turul-emlékmű

A város fölé magasodó Kő-hegy kiugró mészkőszirtjén áll a bánhidai csata emlékére állított Turul-emlékmű. A szobor a megyeszékhely jelképe, amely Közép-Európa legnagyobb madárábrázolása. A hazánk eredetmondájának mitikus lénye, amelyet Donáth Gyula alkotott. A szobor egy turulmadarat ábrázol, amely szárnyával megvédi Bánhidát. Mérete miatt az egész városból jól látszik. Az emlékmű nagy népszerűségnek örvend a turisták és kirándulók körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában