összefogás

2021.06.03. 14:53

8 éve lettek hősök a Duna mentiek – fotók, videó a történelmi árvízről

Nyolc éve vonult le az eddigi legnagyobb dunai ár, amely a folyó Komárom-Esztergom megyei szakazán is rengeteg nehézséget okozott.

Kemma.hu

8 éve, 2013 júniusában vonult le az a minden idők legmagasabb tetőző vízszintjeivel rendelkező dunai árhullám, amely lényegében a teljes magyarországi Duna szakaszon felülírta a korábbi történelmi árvizek észlelt értékeit, valamint nyomait és jeleit a töltések mentén, rakpartokon, hidakon, települések mentén.

Sokak emlékezetében biztosan élénken élnek azok a képek, amikor a tatai dandár katonái megállás nélkül, százával pakolták a homokzsákokat, hogy a hatalmas víz elé falat emeljenek. Komáromban 4,5 kilométeren zajlott a védekezés, ahol 150 katona építette a 3 homokzsák széles és 3 zsák magas gátakat. A Duna menti településeket érintő utakat a rendőrség lezárta. Komárom és Esztergom között egy időre a vonatközlekedés is leállt. Az esztergomi szakaszon mindeközben a vízügyi igazgatóság emberei, míg a településeken a katasztrófavédelem szakemberei segítettek.

A táti polgármester kérésére a Honvédelmi Minisztérium a pilóta nélküli repülőket is bevetette, hogy jobban fel tudják térképzeni az árvízzel sújtott területeket. Orbán Viktor miniszterelnök Komáromba látogatott, hogy személyesen győződjön meg a kialakult helyzetről. Mága Zoltán hegedűművész is részt vett a komáromi védekezésben, 10 millió forint értékű adományt ajánlott fel az árvízkárosultak megsegítésére.

Hatalmas munka zajlott Dunaalmáson is, ahol a megyében legelőször kezdték meg az árvíz elleni védekezést. Kisbértől egészen Miskolcig érkeztek önkéntesek, hogy részt vegyenek a hatalmas munkában. A szomszédos Neszmélyen is nagy volt a készülődés, százezres nagyságrendben használtak zsákokat és háromszázan fáradoztak a Duna megfékezésén. Nyergesújfalun 2000 homokzsákkal védték a település alacsonyan fekvő részeit.

Június 10-én aztán nagymértékű apadásról lehetett beszámolni, ami aztán fokozatosan folytatódott.A Duna Komáromnál 12 óra alatt 26 centit apadt. Komárom-Esztergom megyében az árvíz miatt, Pilismarót-, Nyergesújfalu-, Dunaalmás településekről összesen 146 embert kellett kitelepíteni.

A Duna visszavonulása után újabb nagy munka vette kezdetét, a takarítás. Dunaalmáson teherkocsikkal és markolókkal végezték a homokzsákokból álló falak bontását. Dunaalmás nagyobb baj nélkül megúszta a vészt, amely a falusiaknak és hősiesen harcoló 2400 önkéntesnek köszönhető.

Az elmúlt években az érintett szervek az állammal karöltve rengeteget tettek azért, hogy a 8 évvel ezelőtti helyzet ne ismétlődhessen meg. Ahogy arról az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság is beszámolt közleményében Komárom védelmére új védvonal szakasz létesült a meglévő fejlesztésével együtt. Idei évben elkészült Nyergesújfalu mentén további 1 kilométer védvonal és Esztergom védelmének kiépítése is a küszöbön áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában