adatok

2021.05.18. 07:00

Megyénkben a második legmagasabb a betöltetlen orvosi állások aránya

A megyék közül arányaiban Komárom-Esztergomban a második legmagasabb a betöltetlen orvosi állások aránya – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) TÉR-KÉP című legfrissebb kiadványából.

Várvizi Tamás

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Magyarországon a betöltetlen egészségügyi állások aránya 2010 óta 2015-ben volt a legmagasabb – az orvosiaké 4,7, a szakdolgozóiaké 4,1 százalék –, majd két év csökkenés után újra enyhe emelkedés indult. 2019-ben 41 700 orvosi állást töltöttek be az országban, tízezer lakosra jutó számuk az eddig mért legmagasabb volt (42 700).

Az 1700 üres állás 39 százaléka Budapestre koncentrálódott az országos hatáskörű egészségügyi intézmények jelenléte miatt. Arányaiban a legtöbb üres orvosi állás Jász-Nagykun-Szolnok (6,6 százalék) Komárom-Esztergom (6,4) és Győr-Sopron-Moson (6,2) megyében volt.

Az egészségügyi szakdolgozók 102 ezer állást töltöttek be. Több mint 3907 állás betöltetlen maradt, ezek 53 százaléka budapesti intézményekben volt. A budapestihez (7,3 százalék) hasonlóan alakult az üres állások aránya Komárom-Esztergom megyében, Vas megyében azonban ennél is több (9,6 százalék) volt. 2019-ben 4629 házi-, és 1384 házi gyermekorvos dolgozott az országban. 1403, többnyire ezer főnél kevesebb lelket számláló településen 538 ezer ember számára nem volt helyben háziorvosi ellátás.

Az a mintegy 1500 település, ahol az alapellátás nem volt elérhető helyben, jellegzetesen a dunántúli, valamint az északi–északkeleti országrészben található. Ezeken, a gyakran csak néhány száz főt számláló településeken a lakosság jellemzően elöregedett. Az „akadálymentes kaputól kapuig” eljutást figyelembe véve ezekről a településekről is szükség esetén 20 percen belül igénybe lehet venni a háziorvosi segítséget.

A járóbeteg-ellátás időbeli elérhetősége elsősorban azzal függ össze, hogy az adott település milyen távolságra fekszik valamelyik nagyobb várostól. A fekvőbeteg-intézménnyel nem, de mentőállomással rendelkező legtávolabbi településekről is egy órán belül kórházi ellátásban részesül a beteg, míg a mentőállomás hiánya akár 20 perccel is meghosszabbíthatja ezt az időt.

Elérhetőség: biztató helyzet megyénkben

A KSH górcső alá vette, hogy az ország megyéiben átlagosan mennyi idő alatt érhető el a járóbeteg-szakellátás, a háziorvosi ellátás, valamint a mentőállomás és a kórházak. Komárom-Esztergom nagy általánosságban jól vizsgázott e szempontok alapján. Megyénkben a két legalacsonyabb, 0–4 és 5–9 perces kategóriában van a járóbeteg-szakellátás megközelíthetőségi ideje és a mentőállomási ellátottságra sem lehet panasz. A háziorvosi ellátás elérhetőségi ideje kimagaslóan jó megyénkben, legnagyobb része a 0–2 perces kategóriába esik. A kórházak elérhetősége esetében már némileg árnyaltabb a kép, 0–9, 10–19 és 20–29 perces körzetre is van példa, utóbbiba elsősorban a megye keletebbi részei tartoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában