május elseje

2021.05.03. 14:09

Erdő Péter: a munka nem büntetés

Május elsején, elsőszombaton, Munkás Szent József ünnepén Erdő Péter bíboros celebrált szentmisét a dorogi Szent József-plébániatemplomban. A főpásztor a járványhelyzetre utalva hangsúlyozta: az utóbbi időben megtapasztalhattuk, hogy sok ember munkája mennyire létfontosságú mindenki számára.

Walczer Patrik

Május elsején, elsőszombaton, Munkás Szent József ünnepén Erdő Péter bíboros celebrált szentmisét a dorogi Szent József-plébániatemplomban.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Április 11-től újra nyilvánosak a szentmisék, így a hívek már nemcsak online követhetik az istentiszteleteket, hanem személyesen is részt vehetnek a liturgiákon. A maszkot mindemellett kötelező viselni, és a jelenlévők csak minden második padban foglalhatnak helyet. Erdő Péter szombaton a Szent József-plébániatemplomban előbb rózsafüzért imádkozott a hívekkel, majd ezt követően szentmisét mutatott be.

Az evangéliumot követő szentbeszédében a bíboros Munkás Szent József ünnepe kapcsán többek között azt mondta, hogy a dorogi lakosok a török idők pusztulása után kezdték el művelni a földet, és csak jóval később fedezték fel a környéken a szenet, amely átalakította itt a társadalom és a munka világát.

– Ma azonban mégis úgy érzem, hogy amikor Munkás Szent Józsefet szeretnénk ünnepelni, akkor ide jó helyre jöttem. A bányászat helyét átvette a környéken az ipar, de továbbra is időszerű, hogy ezen a napon az emberi munka méltóságáról szóljunk – mondta a bíboros.

Az esztergom-budapesti érsek szerint a Bibliában a munka nem büntetés, ugyanis a paradicsomból való kiűzés történetében halljuk ugyan, hogy „arcod verejtékével fogod megkeresni kenyeredet”, de ez nem azt jelenti, hogy maga a munka a büntetés. Sokkal inkább azt, hogy ez sokszor eredménytelen, gyötrelmes lesz, mert tövist és bojtorjánt terem a föld.

A bíboros kitért arra is, hogy a dorogi plébánián is építkezés folyik, ennek a munkának a célja pedig a lelkek üdvössége.

– Mert egy jó közösségi ház, egy korszerű plébánia otthont adhat a hívő közösség találkozásainak, idősek és fiatalok programjainak, hittanóráknak és bibliaköröknek, illetve minden olyan alkalomnak, ahol a hitben és a szeretetben építjük a közösséget egymással és a helyi keresztény közösség útján magával Jézus Krisztussal. Vele találkozunk minden szentmisében és szent­áldozásban. Vele szeretnénk találkozni ünnepélyes, felejthetetlen módon idén szeptemberben az Eucharisztikus Kongresszuson is – zárta beszédét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában