Elkérhetik a védettségi kártyád? – Itt a válasz!

Egyre több kikapcsolódási lehetőség nyílik meg a védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt. A rendezvényeken és a szabadidős központokban hivatalosan is ellenőrizhetik annak meglétét, ez az adatvédelmi biztos szerint nem aggályos adatvédelmi szempontból.

Kemma.hu

Forrás: Ripost

Miután a beoltottak száma április 30-án, pénteken elérte, sőt át is lépte a 4 milliót, a kormány döntése értelmében a védettségi igazolvánnyal rendelkezők szabadabban élhetik a mindennapjaikat.

Ez többek között azt jelenti, hogy 23 óráig látogathatják a vendéglátóhelyek belső tereit, ahova 18 év alatti gyermekeiket vagy családtagjukat magukkal vihetik, és ugyanez érvényes a szállodahasználatra is.Ezen felül kinyithattak az állatkertek, a vadasparkok, a strandok, a mozik és a színházak, amiket szintén látogathanak a védettek, ahogy az edzőtermeket, az uszodákat és a jégpályákat is.

" data-width="500" data-show-text="true">

">🔴Hol és kinek kell maszk?

🔴És kinek és hol nem?

🔴Mi lesz a boltokban?

🔴 Csinálhatunk nagyobb szülinapi bulit vendéglőben? És otthon?

‼️Minden, amit tudni kell, nem csak ezekre a kérdésekre‼️

A védettség valósságának ellenőrzése a helyiségek és intézmények üzemeltetőinek, a szolgáltatást nyújtóknak lesz a feladata. A kormányrendelet értelmében abban az esetben, ha ennek a kötelezettségnek nem tesznek eleget, a bíróság 100 ezer forinttól akár 1 millió forintig terjedő büntetést szabhat ki, de akár egy év időtartamra történő bezárás is lehet a mulasztás következménye.

A védettségi igazolvány ellenőrzése nem alkotmányellenes

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének nyilatkozata szerint a védettségi igazolvány ellenőrzése nem alkotmányellenes, a kormányrendelet hatályos jogszabályon alapul. A kártya bemutatásával kapcsolatban alkotmányos adatvédelmi szempontból nem merülnek fel aggályok, ugyanis az azon szereplő adatok nem kerülnek rögzítésre – idézi Péterfalvi Attilát a baon.hu. Természetesen, ha valaki bankkártyával fizet egy belépőjegyért, szolgáltatásért, akkor megjelennek adatai, de azokat nem kapcsolják össze a védettségi igazolványon feltüntetett adatokkal.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság korábban már állást foglalt arról a kérdésről is, hogy a munkavállaló koronavírus elleni védettségét mennyiben ismerheti meg a munkáltató. A Munka Törvénykönyvére hivatkozva kimondták, hogy „a munkáltató biztosítja az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés körülményeit”.

A kormány tájékoztatása szerint a fokozatos nyitással kapcsolatos országos online konzultáción a kitöltők 65 százaléka támogatta, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők felmentést kapjanak bizonyos korlátozások alól. Álláspontjuk szerint tehát a magyar emberek döntöttek a mára már rendeletben is meghatározott szabályról.

Mosdóhasználat

Nemrég utánajártunk, mi a helyzet a mosdóhasználatot illetően: milyen szabályok vonatkoznak azokra, akik védettségi kártya hiányában csak a vendéglátóhelyek kültéri részén foglalhatnak helyet, illetve mik az előírások jelenleg a benzinkutak illemhelyeit illetően. Megtudtuk, hogy minden esetben kötelező a maszk viselése a toalettre menet, amit így a kinti fogyasztó vendégek és a benzinkút vásárlói is használhatnak.

" data-width="500" data-show-text="true">

">A benzinkutakra is rákérdeztünk, mi lesz a nagy nyitás után a védettekkel és a nem védettekkel, ha folyó ügyeiket 🚽...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában