megyejáró

2021.05.30. 11:30

Bemutatkozik Baj, ahol egyre jobb élni

A különböző uniós forrásoknak, állami támogatásoknak és nem utolsósorban a helyi önkormányzat erőfeszítéseinek az utóbbi évtizedben jelentős fejlődés található a Gerecse nyugati lábánál fekvő, dolgos emberek lakta településen. Szinte lépten-nyomon belebotlunk a különböző fejlesztések végeredményébe vagy előkészületeibe...

Petrik József

Az utóbbi évtizedben jelentős fejlődés látható a Gerecse nyugati lábánál fekvő, dolgos emberek lakta településen. Baj utcáin egymást érik a fejlesztések.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Baj szélén, ahogy Tata irányából halad az ember, útépítés lassítja a haladást. Hatalmas, zajos munkagépek marják, „kenik” az aszfaltot. A falu központjában sem szűnik a „lárma”. A Baji Szent István Német Nemzetiségi Általános Iskola főbejáratánál, a lépcsők környékén bántóan hangosan püfölik a légkalapácsok a betont. Az oktatási intézmény oldalában, a tornaterem környékén hatalmas teherautók „keringőznek”.

A kinti benyomások után, a polgármesteri hivatalban már-már ünnepélyes a csend. Itt találkozunk Schunder Tiborral, a község polgármesterével, aki több mint három évtizede vezeti – közmegelégedésre – a települést. Vele beszélgetünk a sikeres pályázatokról, illetve annak köszönhetően, azokról a feladatokról, fejlesztésekről, amelyekbe úgymond belevágott a falu.

Az ősidők óta lakott

Baj az ősidők óta lakott hely. Határában bronzkori telepet, kelta sírt is találtak. Első írásos említése 1228-ből való Bay néven. A falu neve az ótörök gazdag (bey) szóból ered. Egy 1408-as oklevélben Baj Garai Miklós nádor birtoka lett. A török hódoltság idején elnéptelenedett, ekkor pusztult el a vele szomszédos, de mára már Baj területére eső Haláp, Árpád-kori település is. Az 1533-as összeírás Bajt is lakatlanként említi. A 2016-ös népszámlálás alkalmával viszont már a 2900-hoz közelített a lakói száma. Holott a háborús események következtében 1944 decemberében, illetve 1945 január közepén sokan elmenekültek a községből.

– A Magyar Falu Program keretében meghirdetett Önkormányzati kerékpárút építése – 2020 című pályázati kiíráson sikeresen szerepeltünk – emeli ki a település első embere. – Az erre a célra megítélt, vissza nem térítendő források összege eléri a csaknem ötvenmillió forintot. A projekt, a pályázati kiírásban is jelzett, százszázalékos támogatottságot élvez, azaz az önkormányzatnak nem kell a zsebébe nyúlnia, hogy megvalósuljon a bicikliút.

A programban szereplő kerékpárút Bajtól a Szőlőhegy úton lévő első buszmegállóig tart. A hossza egészen pontosan 590 méter. A tervek szerint a megvalósulás határideje jövő év júniusának vége. A kivitelezésre a Bazalt Kft. kapott megbízást.

– Úgy gondolom, a bicikliút hozzájárul Baj népességmegtartó erejének fokozásához – hangsúlyozza Schunder Tibor. – Az út a falu belterületét köti majd össze a szőlőhegyi telkekkel, birtokokkal. Megkönnyítve ezzel a naponta a Szőlőhegyből ingázók dolgát is. Emellett közlekedésbiztonsági szempontból sem utolsó ez a fejlesztés. Miközben az aktív kikapcsolódást, a sportolást kedvelő turistákat is kiszolgálja.

Iskolai, tornatermi fejlesztések

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) támogatási keretére pályázott a Baji Német Nemzetiségi Önkormányzat az Infrastrukturális fejlesztés a Baji Szent István Német Nemzetiségi Iskolában elnevezésű projekttel. Ebben a programban valóban jelentős iskolai és tornatermi korszerűsítések szerepelnek. EFOP-támogatásként 112 millió forinthoz jutott az oktatási intézmény. Aztán ehhez még további harmincmilliós többlettámogatást is kapott a nemzetiségi önkormányzat.

A munkálatok már el is kezdődtek. A beruházás során teljesen megújulnak az intézmény vizesblokkjai, a tornaterem modern sportpadlót kap, amelyhez még olyan védőburkolat is „jár”, amely alkalmassá teszi a csarnokot nem sportcélú rendezvények befogadására, anélkül, hogy a küzdőtér megsérüljön. A munkálatok során kicserélik a nyílászárókat, a vízvezeték-rendszert, valamint a teljes villamoshálózatot korszerűsítik. Ezen túl az általános iskolában napelemes rendszert építenek ki.

A Belügyminisztériumtól is „szerzett” támogatást a település, belterületi utak, járdák, hidak felújítása címszóval. A tárca az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása keretében adott csaknem 20 millió forintot. Ehhez pluszban 6,6 millió forintos önrésszel járult hozzá az önkormányzat. Így, mintegy 335 méteren teljesen megújulhat a Római út. A közlekedés építési munkák: útburkolatalap és makadámburkolat készítése.

De a kivitelezés része egyebek mellett a burkolatszegélyek kialakítása, a padkarendezés és szegélykövek elhelyezése is. Jelenleg úgy tervezik, hogy december 31-re megvalósul a beruházás. Ezzel a fejlesztéssel a településen egy meglehetősen forgalmas közlekedési útvonal válik biztonságosabbá, javítva ezzel az ott élők, illetve az arra járművel haladók komfortérzetét.

Kerékpárutak épülnek

Napjainkban a kerékpározás reneszánszát éli. Ez annak is köszönhető, hogy országszerte egyre-másra épülnek a bicikliutak, amelyek többnyire hazánk legszebb tájait érintik vagy kötik össze. Ebből az „útépítési” programból megyénk és a Tatai járás községei, városai sem maradtak és maradnak ki. A kerékpáros turizmus már-már önálló attrakciónak számít, és minden település büszke arra, ha ily’ módon bekerül az ország turisztikai vérkeringésébe.

Baj községben már elkészült egy korszerű kerékpár­os út, amely egészen a tóvárosi vasútállomásig vezet, de a fejlesztésekkel itt nem szándékoznak leállni. Schunder Tibor polgármester kiemelte, hogy már tanulmányterv van arról, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Kiállítóhelye, azaz az előemberteleptől két keréken miképp lehetne eljutni Bajra, az Esterházy kispincéig.

Az itt élők csak „Samu projektként” emlegetik az egyre inkább körvonalazódó elképzeléseket. Ennek a kivitelei tervei, úgymond már zöld utat is kaptak. Egy másik bicikliutas tanulmányterv pedig azzal foglalkozik, hogy Bajt miként lehetne összekötni Tata Agostyán városrészével. Elkészülte után bizonyára ez a kerékpárosút is rendkívül népszerű lenne.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásainak köszönhetően a csapadékvíz-elvezetési rendszer is korszerűsödhet. Ez mintegy 120 millió forintos projekt, amely a vízjogi létesítési engedélyre „vár”.

Kétkilométeres felújítás

A Magyar Falu Program keretében, mintegy két kilométernyi hosszúságban megújul a tóvárosi vasútállomástól a nyúlvágóhídig terjedő útszakasz Baj határában.

Halad a felújítás (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

A beruházást a Magyar Közút végzi, a kivitelezés összegéhez a baji önkormányzat 60 millió forinttal járul hozzá.

Segít és partner a megye

Elkészültek az engedélyezési tervek, és idén nyáron várható kivitelezése azoknak a vízelvezető létesítményeknek, amelyek a hirtelen nagy mennyiségben lezúduló csapadéktól óvják majd Baj települést. A beruházás célterülete a Szőlőhegy utca térsége, ahonnan több mint két kilométer hosszan egy meglévő tóba vezetjük a csapadékvizet – tájékoztatott Schunder Tibor polgármester.

A fejlesztés a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) elnyert 120 millió forintból valósulhat meg. Biztonságba kerülnek a lakóépületek, ingatlanok, és persze nő a Bajon élők komfortérzete – tette hozzá Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke.

A fejlesztést finanszírozó határozatot a megyei önkormányzat koordinációja és támogató döntése tette lehetővé, a megyei önkormányzat fejlesztő szervezetével közös megvalósításban.

Az összeállítás a Baji Önkormányzat támogatásával készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában