dilemma

2021.04.09. 07:00

Online is beírathatják a gyerekeket a szülők

Az elhúzódó járványhelyzet miatt idén is rendhagyó lesz az óvodai és az általános iskolai beiratkozás. A szülőknek és a gyermekeknek idén sem adatik meg, hogy személyes tapasztalatokat szerezhessenek a kiválasztott intézményekben. A bemutatkozók online térbe költöztek.

Szász Dalma Kitti

Forrás: Shutterstock

A tavalyi évhez hasonlóan, idén is rendhagyó lesz az iskolai és az óvodai beiratkozások menete. Míg korábban a szülők egy-egy nyílt nap alkalmával nyerhettek bepillantást az általuk kiválasztott intézmény hétköznapjaiba, addig most a közösségi oldalakra posztolt plakátok, rövid tájékoztatók és videók vették át a főszerepet. A kialakult krízishelyzet sok esetben gondot okoz a szülőknek és a gyermekeknek. A virtuális világban ugyanis nem szerezhetnek személyes tapasztalatokat, amik elősegítenék őket a megfelelő tanintézmény kiválasztásában és a beilleszkedésben.

A pandémia miatt a tanintézetek úgy döntöttek, hogy honlapjaikon nyújtanak tájékoztatást a szülőknek, mert személyesen csak előzetes egyeztetés alapján kereshetik fel az intézményeket. Emellett beiratkozhatnak elektronikus úton is a Kréta rendszer megfelelő felületén. Utóbbi esetben a szükséges iratok bemutatására a tanítási év első napján lesz lehetőség – olvasható Tatabánya honlapján.

A meghirdetett időpontokban a szülők kötelesek beíratni gyermeküket óvodába, ha a gyermek augusztus 31-ig betölti a harmadik életévét.

Az említett esetben szeptember 1-jétől legalább napi négy órát köteles óvodába járni a csemete. Az Oktatási Hivatal minden esetben figyelemmel kíséri a kötelezettség teljesítését. Ha ennek a szülők nem tesznek eleget, akkor az OH bejelentésre vagy hivatalból elrendeli, hogy a gyermek óvodai nevelés keretében a foglalkozásokon részt vegyen.

A szülő kérelmezheti azt is, hogy amennyiben a gyermek augusztus 31-ig a negyedik életévét betölti, a Járási Hivatal mentse fel őt az óvodai foglalkozás alól, de csak abban az esetben, ha a családi körülményei, sajátos helyzete azt indokolja. Ezt a kérvényt legkésőbb május 25-ig lehet beadni. Amennyiben külföldön jár óvodába, a gondviselőknek kötelességük a beiratkozás idejének utolsó határnapját követő tizenöt napon belül írásban értesíteni az Oktatási Hivatalt. Értesíteni kell az óvodavezetőt akkor is, ha már jogviszonyban áll valamelyik óvodával, de a jövőben külföldi intézménybe fog járni a gyerkőc. Az óvodákba az alábbi időpontokon lehet beiratkozni: április 20–21-én 8–18, illetve 22-én 12–18, valamint 23-án 8–12 óra között.

Az intézményvezető dönt

A gyermek felvételéről az óvodavezető dönt, melyről május 22-ig informálja a szülőt. Az értesítés tartalmazza a döntés indoklását és a fellebbezésre vonatkozó tájékoztatást. Be lehet íratni azt a gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételtől számított fél éven belül tölti be, feltéve, hogy minden az érintett településen lakóhellyel (ennek hiányában tartózkodási hellyel) rendelkező hároméves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető. A felvételi körzetek és az óvodák elérhetőségei megtalálhatók a város önkormányzatának weblapján. A beiratkozáshoz minden esetben szükségesek azok a dokumentumok, melyekkel a szülő igazolni tudja gyermekét, illetve bejelentett lakcímét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában