50-ből 23 és hamis szóbeszéd: így vizsgázik Tata a négymilliós nyitás előtt

A járványügyi korlátozások lazultak ugyan, de közterületen a maszkviselés továbbra is kötelező. Tatán néztük meg, mennyire fegyelmezettek az emberek a négymilliós nyitás előtt.

Kemma.hu

A járványügyi korlátozások lazultak ugyan, de közterületen a maszkviselés továbbra is kötelező. Tatán néztük meg, mennyire fegyelmezettek az emberek.

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Sz. A.

Miután a beoltottak száma átlépte a 3,5 milliót, lazultak a koronavírus-járvány miatt életre hívott korlátozások. A kijárási tilalom kezdete 23 órára módosult, és kinyithattak a vendéglátóhelyek teraszai, illetve kerthelyiségei, ahol a fogyasztó vendégek mentesülnek a maszkviselés alól. Ennek ellenére az utcán, közterületeken továbbra is kötelező hordani, mégpedig orrot-szájat egyaránt eltakarva. Kedden az Öreg-tó partján sétálva vettük szemügyre, mennyire tartják be a szabályt az arra járók a következő, négymilliós nyitás előtti napokban.

Sajnos elszomorító eredményt kaptunk, ugyanis a mintegy negyed órás séta alatt azt tapasztaltuk, hogy az 50 járókelőből 23-an nem viseltek maszkot, közülük hárman fagylaltoztak is, ami jelenleg szintén nem engedélyezett, hiszen a maszkviselési kivételek között a közterületi étel- és italfogyasztás nem szerepel. A maszkviselők között sem volt mindenki szabálykövető, hiszen többen az orruk alá tolva viselték a védelmi eszközt, ami így nem tölti be rendesen ezen funkcióját.

A Május 1. úton is tettünk egy kört, ott még elkeserítőbb eredményt kaptunk, hiszen szinte senkin sem volt maszk. Az egyik helyi vendéglátóhelyen pedig már az a szóbeszéd járta, hogy a szabály érvényét vesztette. Holott, ahogy írtuk is, az Országos Rendőr-főkapitányság még szombaton, a terasznyitás napján felhívta a lakosság figyelmét, hogy valamennyi korábbi intézkedés érvényben marad. Ez akkor sem fog változni, ha a 4 millió beoltott után életbe lépnek a további lazítások, ott ugyanis, ahol nem csak oltottak és fertzőésen átesettek tartózkodhatnak, továbbra is kötelező lesz maszkot viselnie mindenkinek – olvasható a Magyar Közlönyben.

Pozitívum azonban, hogy a szép időt kihasználva többen futottak vagy biciklin tekertek a tóparton, és nekik mint sporttevékenységet végzőknek nem lenne kötelező a maszk viselése, mégis többen döntöttek úgy, hogy felveszik, feltehetően a saját és mások védelmében.

Szombaton Esztergom sem jeleskedett sem a maszkviselés, sem a fegyelmezettség terén: a terasznyitás napjának estéjén sokan nemcsak az utcákon uralkodó fesztiválhangulattól részegültek meg, a bulizók közül pedig többen nem viselték a maszkot sem. A nyüzsgő utcai életet a térfigyelő kamera is rögítette.

" data-width="500" data-show-text="true">

">Esztergom behozta az elmúlt hónapok „lemaradását”, az biztos! 👀🎬

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában