vízügy

2021.04.22. 13:52

Nem kell aggódni, májusra lesz elég víz az Öreg-tóban

A szakértők szerint nem kell aggódni a tatai Öreg-tó vízszintje miatt. Bár az elmúlt tél és a tavasz is aszályos volt, a tervek szerint május elejére elérheti a nyári magasságot a tó vize.

G.D.V.

A szakértők szerint nem kell aggódni a tatai Öreg-tó vízszintje miatt. A tervek szerint május elejére elérheti a nyári szintet a tó vize.

Forrás: Tatai Televízió

Mint arról a napokban beszámoltunk: az Öreg-tó és a Cseke-tó partján is több, nagyobb testű haltetemet láttak a járókelők. Mint megtudtuk, az elhullás egyik fő oka a víz alacsony szintje. Ez a gond azonban hamarosan megoldódhat.

Molnár András, az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Tatai szakaszmérnökségének a vezetője a Tatai Televíziónak elmondta, hogy a tó jelenleg a töltési fázisban van. A szervezet honlapján akár minden nap nyomon követhetik az érdeklődők, hogyan alakul a vízszint. Eddig folyamatosan, centiméterenként emelkedett, de az elmúlt napok esőzései meggyorsíthatják a folyamatot.

– Ebben az aszályos időszakban elég nehezen megy, úgy kell összelopkodni a centiket. Naponta úgy 2-3 centimétert sikerül emelni a tó vízszintjén. Ezt a vecserei zsilipnél rendszeresen mérjük – magyarázta a szakértő. Hozzátette: a nyári vízszint, amit minimum el kell érniük, az 183 centiméter.

– Most, hogy megjött a csapadékos időjárás biztos, hogy meglesz május elejére a nyári vízszint. Ilyenkor ugyanis napi 5–10 centimétert is meg tudunk fogni a tóba. A terv az, hogy a vízszintet nyáron is tartani tudjuk – mondta a mérnök. Kiemelte, hogy a tó a legtöbb vízisportra jelenleg is alkalmas, azonban a vitorlások és az evezősök várják meg a vízszint emelkedését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában