koszorúzás

2021.04.13. 07:00

Csendben emlékeztek meg a felvidéki kitelepítettekről Komáromban (videó)

A Kecskés László Társaság sokat tett azért, hogy mások is megismerjék a felvidékiek múltját.

K. D.

A hétfői komáromi megemlékezés résztvevői

Forrás: komarom.hu

Immár két évtizede emlékeznek meg a felvidéki kitelepítettekről a " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Kecskés László Társaság kezdeményezésére Komáromban. 2012-ben dr. Molnár Attila polgármester, korábbi országgyűlési képviselő javaslatára április 12-ét az Országgyűlés a Felvidékről kitelepítettek emléknapjává nyilvánította. Azért éppen ezt a napot, mert ekkor indultak meg az első szervezett transzportok.

Dr. Molnár Attila hétfőn " target="_blank" rel="noopener noreferrer">videóüzenetben köszönte meg a Kecskés László Társaság misszióját, amely felkarolta a felvidéki kitelepítettek ügyét. Célként tűzték ki, hogy minél többen megismerjék a történelem ezen részét, vetélkedőket szerveztek, ismeretterjesztő kiadványokat adtak ki, emléktáblákat avattak, felvidéki településekre látogattak el.

2019-ben tudtak utoljára rendezvény szervezni április 12-én, hiszen a koronavírus ezt tavaly és az idén is megakadályozta. Két éve koszorúzással kezdődött múltidézés, a Monostori erőd Klapka termében folytatódott, ahol dr. Molnár Attila, Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Keszegh Béla, Észak-Komárom polgármestere és a KDNP frakcióvezetője, a megemlékezés fővédnöke, Harrach Péter is részt vett. Az emléknapon közreműködött Oláh Kálmán Pro Urbe-díjas tanár, Farkas Béla tárogatóművész, valamint Mészáros János Elek énekművész. Keller Tiborné visszaemlékezését unokája, Gerzsenyi Krisztián olvasta fel.

A hétfői komáromi megemlékezés résztvevői
Fotó: komarom.hu

Nemes Andrásné, a társaság kuratóriumi elnöke " target="_blank" rel="noopener noreferrer">elmondta, mindig fájdalmas számukra, amikor olyan szavakat hallanak még Komáromban is, hogy „jönnek a szlovákok a boltba”, „elfoglalják a munkahelyet a szlovákok”. Hangsúlyozta, mindig azt kérte a rendezvényeken, hogy ismerjék meg a helyiek a Felvidéken élő őslakos magyarokat és mindjárt megértik, hogy a helyes szóválasztás a „honfitársam”. A felvidéki civil szervezetekkel is tartják a kapcsolatot, és a fiatalokat is igyekeznek megszólítani.

Ebben az esztendőben a társaság néhány tagja koszorúzta meg a Monostori erődben található emlékhelyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában