évforduló

2021.03.14. 19:24

Elfeledett Cipő-emlék: jó okból írták át a vaszarysok a Szállj el kismadárt 25 éve

Immár nyolc éve nincs köztünk Bódi László, Cipő. Régi koncertekkel és egy tatai történettel emlékezünk meg a Republic frontemberéről.

Kemma.hu

Nyolc éve hunyt el Bódi László, Cipő

Forrás: 24 Óra

Fotó: K. L.

2013. március 11-én: 47 évesen, hosszas szívbetegsége után hunyt el a magyar könnyűzene egyik ikonja, a Republic frontembere, Bódi László, közismert becenevén „Cipő”. Az énekest egy ország gyászolta és gyászolja ma is, nyolc évvel a halála után.

A Republic sikereit felsorolni is nehéz lenne, még akkor is, ha csak a megyei szálra koncentrálunk, hiszen számaikon generációk nőttek fel, lemezeik, koncertjeik sokunk meghatározó emlékei. Éppen ezért most csak néhányat idézünk fel a feledhetetlen bulik közül.

Oroszlányban is szállt a kismadár

A megalakulásuk után pár évvel, 1995 novemberében a banda Oroszlányban, a helyi művelődési házban lépett fel. A koncertre az akkori magas – 700 forintos! – jegyár ellenére is sokan mentek el, hogy aztán az akkori nyár nagy slágerére, a „Szállj el kismadárra” bulizzanak. Modrin Vilmos, a művelődési ház munkatársa a 24 Órának arról beszélt, hogy a slágernek hála az együttes azonos című lemezét vitték, mint a cukrot, és felmérésük szerint ők voltak a legkeresettebb zenészek is a megyében, ezért hívták őket játszani.

A cikkből kiderült, hogy Cipő költőként kezdte pályafutását, ami megmagyarázza dalszövegeinek mélységét is. Az énekes maga is megszólalt a koncert és a „Tüzet viszek” című albumuk kapcsán, aminek címét azzal magyarázta, hogy a Republic a hatvanas évek pop-rockzenészei által csiholni kezdett tüzet szeretnék tovább éltetni koncertjeikkel és filmjeikkel.

A '95-ös oroszlányi koncertről Gusztafik Tibor írt a napilapban
Fotó: 24 Óra/Hungaricana

Tatai iskola is őrzi az emléküket

A Vaszary János Általános Iskola történetében is meghatározó szerepet tölt be a Republic. Ugyanis az iskola 1996 tavaszán műsort szervezett, Lázár Katalin tanárnő irányításával, hogy az új tornatermükre gyűjtsenek. Itt csendült fel a Kőhalmi Zoltán 7.a osztályosainak előadásában a sulidal, ami nem volt más, mint a már említett Szállj el kismadár átirata, „Csak a tornatermünk; vedd meg téglajegyünk!” refrénnel. Az indulóban többek között úgy írták át a diákok, hogy „A Vaszary-hét, ezt vártuk rég, vidám ez a hét, csak körülnézz, oh-oh-oh”. A csarnok egyébként a következő tanévben készült el.

Fotó: 24 Óra/Hungaricana

Komáromban állt a bál

2008-ban kvázi szétszedték a sörsátrat a komáromiak, ahol szinte mozdulni sem lehetett az együttes 17. Komáromi Napokon adott koncertjén.

Cipő és a Republic 2008-ban is Komáromban járt (Fotós: K. L./24 Óra)

Annyian voltak kíváncsiak az együttesre, hogy a sátorban lépni sem lehetett, több százan pedig kintről voltak kénytelenek végighallgatni őket.

A komáromi bulin több százan a sátor elől hallgatták meg a koncertet
Fotó: 24 Óra/Hungaricana

A megyeszékhelyen is összejöttek a Republic-rajongók

Nagy Feró felfedezettjei egy évvel a frontember halála előtt Tatabányán, a Földi Imre Sportcsarnokban adtak koncertet, ahol szintén felcsendült a nagy klasszikus, a „Szállj el kismadár”.

A fergeteges hangulatú tatabányai buli után a zenekar basszusgitárosa, Boros Csaba adott interjút hírportálunknak, amely során többek között arról beszélt, hogy az akkor már 22 éve együtt zenélő, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével büszkélkedhető együttesük titka az egyenrangúság.

A beszélgetés során pedig a Republic emblémájának eredetéről is lehullt a lepel. Megtudtuk, hogy részint Cipőhöz kötődik:

– 1990. február 23-án alakult a zenekar, a halak jegyében. Ráadásul az ötletet fokozta, hogy Cipő az első előadásunkra szerzett egy nagy pöttyös halat, ehhez hozzájött még kedvenc halászcsárdájának a jele, ami embert ábrázoló motívummal egészült ki és megszületett az emblematikus forma – árulta el Boros Csaba.

Búcsú

A zenész halálakor a zenekar menedzsere, Abella Miklós úgy fogalmazott,

„Cipő egy furcsa magasba költözött”,

utalva ezzel az énekes-zeneszerző egy másik legendás dalára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában