körkép

2021.03.09. 14:14

Kilőttek a lakásárak: 326 ezerre nőtt a négyzetméterár Komárom-Esztergomban

Izgalmas éveket tudhat maga mögött az országos, így a megyei lakáspiac is. 2015-höz képest februárban az ingatlan.com adatai szerint a megye legjelentősebb és ingatlanpiaci szempontból felkapott városaiban 155 százalékkal, 326 ezer forintra nőtt az eladásra kínált lakások és házak négyzetméterára.

Várvizi Tamás

A következő időszakban újabb élénkülés jöhet, ám elsősorban a lakáspiaci forgalom növekedhet

Fotó: AS

Február végén a megye legnagyobb városai közül Tatabányán a használt lakások és házak négyzetméterára 415 ezer forint volt, Esztergomban 357 ezer, Komáromban pedig 390 ezer forintot tett ki. Tata, Oroszlány és Nyergesújfalu lakáspiacát pedig 278–454 ezer forintos négyzetméterár jellemezte.

A következő időszakban újabb élénkülés jöhet, ám elsősorban a lakáspiaci forgalom növekedhet

A megyei lakáspiac – az országoshoz hasonlóan – alapos változáson ment keresztül az elmúlt öt-hat évben. A 2014 körül indult ingatlanpiaci élénkülés következtében a kínálat és a kereslet is bővült, ugyanakkor 2019 második felében lassulás kezdődött, majd a koronavírus-járvány megtorpanást eredményezett. A következő időszakban azonban újabb élénkülés jöhet, ám elsősorban a lakáspiaci forgalom növekedhet – derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

A portál úgynevezett medián négyzetméterárakon alapuló elemzése szerint a megye legnagyobb városaiban és ingatlanpiaci szempontból kiemelkedő településein – többek között Tatabányán, Esztergomban, Komáromban és Tatán – az eladásra kínált lakások és házak négyzetméterára idén február végén 326 ezer forintot tett ki, ami a 2015 elejéhez képest 155 százalékos emelkedésnek felel meg. (A medián négyzetméterár azt jelenti, hogy a meghirdetett lakások felét ennél alacsonyabb, másik felét pedig magasabb áron kínálták az eladók.)

Az országos tendenciákkal összhangban a megyeszékhely, Tatabánya főszerepet kapott: idén február végén a városban eladó lakóingatlanok négyzetméterára 415 ezer forint volt, ez pedig 207 százalékos emelkedésnek felel meg a 2015-ös szintekhez viszonyítva. A tatabányai drágulást felülmúlja Ács: 244 százalékkal, 330 ezer forintra nőttek az árak 2015-höz képest.

A megye többi nagyvárosa közül az esztergomi helyzetet megvizsgálva kiderül, hogy a négyzetméterárak mára – 138 százalékkal – 357 ezer forintra emelkedtek a kínálati piacon. A portál körképe szerint Komáromban 169 százalékos áremelkedés nyomán 390 ezer forintért hirdetik az eladó házakat és lakásokat. Oroszlányban 153 százalékkal, 278 ezer forintra, Nyergesújfaluban pedig 165 százalékkal, 315 ezer forintra nőttek a négyzetméterárak az elmúlt hat esztendőben.

Mi várható a következő időszakban?

Balogh László, a portál vezető elemzője elmondta: élénkülés indult az országos lakáspiacon. Ez köszönhető az állami lakásprogram új elemeinek, többek között a kedvezményes – 5 százalékos – lakásépítési áfa újbóli bevezetésének, valamint a CSOK keretében vásárolt lakások illetékmentessége is növelheti a lakáspiaci forgalmat. A szakember hozzátette: érdemes megemlíteni az otthonfelújítási programot, amelynek keretében a feltételeket teljesítő gyermekes családok a lakáskorszerűsítésre fordított – akár államilag támogatott hitelből finanszírozott – összeg felét, legfeljebb 3 millió forintot visszaigényelhetik az államtól. Ez a program a lakáspiacon eddig kevésbé keresett, felújítandó lakások és családi házak iránti keresletet is felpezsdítheti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában