nem mindennapi kedvenc

2021.02.19. 11:31

Sivatagihiúz-kölyköt nevel a dömösi madármentő (videó)

Újabb állatkölyök talált szerető otthonra a dömösi Bird­Mánia Madárpark és Természetvédelmi mentőhelynél. Ezúttal egy afrikai sivatagi hiúzkölyköt fogadtak be. Nemrégiben három érkezett hozzájuk, az egyik elpusztult, a másikat pedig a napokban Rigába vitték tovább.

Goletz-Deák Viktória

Noha a felvételen nem mutatja, de a kis hiúz nagyon követelőző tud lenni. Már jönnek a tejfogai és nőnek a karmai, és a hangját is kiereszti

Forrás: beküldött

Fotó: BirdMania - Madárpark és Vadmadár-mentőközpont

Aki nyomon követi a dömösi madármentők tevékenységét, tudja, hogy nem csak madarak védelmével foglalkoznak. Rengeteg emlős és egzotikus állat is az ő gondoskodásuknak köszönheti az életét. Hírüket pedig az országhatár sem állítja meg. Így történhetett, hogy január végén Szlovákiából érkezett a segítségkérés.

– Egy külföldi tenyésztő barátomnál született a három kis karakál, avagy sivatagi hiúz. A mama egyszer-kétszer megszoptatta őket, aztán otthagyta. Azonnal cselekedni kellett, és mivel sem megfelelő dajkaállat nem állt rendelkezésre, sem más megoldás nem volt, felhívott, hogy bevállaljuk-e. Aztán már hozta is ide – mesélt a kezdetekről Márton András, a mentőhely vezetője.

Hozzátette: mivel közepesen veszélyes vadállatokról van szó, a hazai hatóságot tájékoztatták, hogy vészhelyzetből adódóan ideiglenesen, április végéig hozzájuk kerülnek az állatok. A gondoskodás ellenére is az egyik kölyök pár nap múlva elpusztult. Mint kiderült, vele született veseelégtelenség okozta a halálát.

– A kicsiket inkubátorba tettük, és anyatejpótló táppal, cumisüvegből etettük őket. Az első két nap eléggé húzós volt, mert leállt a kölykök szopóösztöne. A nálunk maradt „kislány” azóta szépen cseperedik. Négyóránként követeli a cumisüveget, éjszaka is, így a családból mindenki kiveszi a részét az etetéséből. Ugyanis a kis hiúz nagyon követelőző. Már jönnek a tejfogai és nőnek a karmai, a hangját is kiereszti, ha nem kapja meg azonnal a figyelmünket és persze a cumis­üveget – árulta el az állatvédő.

Noha a felvételen nem mutatja, de a kis hiúz nagyon követelőző tud lenni. Már jönnek a tejfogai és nőnek a karmai, és a hangját is kiereszti (Fotó: BirdMania – Madárpark és Vadmadár-mentőközpont /beküldött)

Közben a hatóság is kiment ellenőrizni. Az ilyen állatokat ugyanis csak szökésbiztos körülmények között lehet és kell tartani. Mindent rendben találtak, így a kölyök maradhatott.

– Nagyon barátságos és egyre elevenebb, szépen fejlődik, már a füle is „hiúzos” formájú. Egyelőre még elfér a tenyerünkben, de felnőttkorára eléri a 12 kilót, és akár egy 4 méter magas kerítést is képes helyből átugrani. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy vérbeli ragadozó, akár a saját testsúlya háromszorosát képes zsákmányolni.

A szervál rokona

A karakál közepes termetű, Afrikában és Délnyugat-Ázsiában élő macskaféle. Bár nem közeli rokona a hiúzoknak, hegyes, pamacsban végződő füle és viszonylag rövid farka nagyon hasonlóvá teszi hozzájuk. Legközelebbi rokona a szervál. A sivatagi hiúz elnevezés némileg félrevezető, ugyanis a kimondottan sivatagos területeket kerüli. A legszívesebben olyan félsivatagokban, szavannákon, bozótosokban, felföldi területeken tartózkodik, ahol a kölykei neveléséhez is megfelelő rejtekhelyet, sziklaüreget vagy dús aljnövényzetet talál. Rendszerint egyedül jár.

A kis hiúzról videót is megosztottak közösségi oldalukon az állatmentők, ami " target="_blank" rel="noopener noreferrer">ITT tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában