A tatai háziorvos elmondta, miben más az mRNS, az orosz és a kínai vakcina

Miért olyan veszélyes a koronavírus, és hogyan is hat egyik és másik vakcina? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kapunk dr. Reisz Kornélia belgyógyásztól, háziorvostól, a Tatai Kistérségi Idősek Otthona Kocsi utcai telephelyének orvosától.

Goletz-Deák Viktória

Miért olyan veszélyes a koronavírus, és hogyan is hat egyik és másik vakcina? Ezekre a kérdésekre is válaszol dr. Reisz Kornélia belgyógyásztól, háziorvostól.

Forrás: Tata Város Hivatalos Oldala/Facebook

Fotó: Ingrid

Lassan egy éve élünk együtt a koronavírussal, amely gyökerestül megváltoztatta a mindennapjainkat, mégis keveset tudunk róla. A szakemberek szerint a fertőzés elleni védekezés leghatékonyabb és legbiztosabb módja az oltás, amelyből már több fajtát is sikeresen előállítottak. Sokan azonban még mindig tartanak a vakcinától. Az ő döntésüket segítheti dr. Reisz Kornélia háziorvos, aki a Tata közösségi oldalán közzétett videókban beszél a különböző vakcinák előállítási módjáról és hatékonyságáról. Mint megírtuk: jelenleg négy vakcina kapott engedélyt arra, hogy Magyarországon is használhassák: a Pfizer/BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és az orosz Szputnyik-V.

– A vírus heveny, nagyon súlyos légzőszervi tüneteket okozhat. A halálozások nagy része emiatt van. A vírus elsősorban légúton keresztül jut be a szervezetbe és a tüdőben lévő bizonyos fehérjéhez kötődik úgy, hogy szinte beszívja a sejtbe. Ezzel pedig sejtpusztulást és nagyon súlyos légúti tüneteket okoz – összegezte a vírus hatását a belgyógyász, aki a különböző típusú vakcinákról is beszélt. Kiemelte: a technológia nem mondható újnak, már húsz éve ismert.

– A vakcinát a felkarizomba adják be. Az RNS-t a sejtjeink felveszik, de nem megy bele a sejtmagba, a DNS-állományunk érintetlen marad. A vakcina úgy működik, hogy utasításokat ad a szervezet számára annak a fehérjének az előállítására, amely jelen van a koronavírus felületén. Így az immunrendszer felismeri azt, mint idegen fehérjét, majd elkezdi termelni az antitesteket és kialakul a vírusfertőzés ellen ható természetes immunválasz – magyarázta a szakember, aki azt is elmondta, hogy ő már megkapta az oltást.

– A messenger RNS nagyon sérülékeny, ezért az oltóanyag mínusz 70 fokra lehűtve érkezik hazánkba. A Pfizer-Bion­tech egy üvegcséjéből hat embert, a Modernából pedig tíz főt tudnak beoltani nagyjából egy órán belül. Én is megkaptam az oltást, nincsen semmi mellékhatása, az aznap jelentkező kicsi helyi reakción kívül. Nálam csak egy kis bőrpír és egy kis fájdalom jelentkezett, se láz, se fejfájás – osztotta meg tapasztalatait a doktornő.

A kínai oltóanyagoktól sem kell tartani, hazánkban több vakcinát is alkalmaznak ezzel az eljárással.

– A kínai vakcinák első generációs védőoltások, ezek már a teljes vírust tartalmazzák és 79 százalékos védettséget adnak. Ezek bejutva az ember szervezetébe idegen anyagként immunreakciót váltanak ki, és itt is elindul egy ellenanyag-képződés. Hazánkban több védőoltásban is – mint a hepatitis, a veszettség és az egyes influenzák – ezt a technikát alkalmazzuk. Ezt az oltást is nyugodtan választhatjuk, mert minden jobb, mint a kórház intenzív osztályán lélegeztetőgépen feküdni – szögezte le dr. Reisz Kornélia, aki az orosz vakcina körül felvetődött kérdésekre is válaszolt.

 

Sokan bizalmatlanul állnak hozzá az oroszok által gyártott Szputnyik-V oltóanyaghoz. Pedig nemrég kapta meg az engedélyt a magyarországi használatra. A belgyógyász-háziorvos szerint az orosz vakcinától sem kell tartani.

– Az oroszok Szputnyik és a britek AstraZeneca vakcinája annyiban más, hogy ők felhasználnak egy másik vírust, amibe beleoltják a koronavírus egy antigénjét. Ez is bekerül a szervezetbe, ugyanúgy beindul az immunreakció. De figyelembe kell venni, nem csak a koronavírus ellen indul be immunreakció, hanem a vivő vírus ellen is. Ez a szervezetünk védekezőrendszerének egy részét leköti és csak a másik része, 75–80 százaléka fordítódik a koronavírus elleni védekezésre – mondta a belgyógyász, aki mindenkinek azt tanácsolta, hogy a vakcinával kapcsolatos kérdéseivel bizalommal forduljon a háziorvosához.

– Mindenki egészségi állapotát legjobban a saját háziorvosa ismeri. A háziorvos minden fontos információt megkap az oltásokról. De a páciens és a háziorvos együtt dönti el, hogy mikor és melyik oltás az ajánlott – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában