rémhír

2021.02.20. 08:13

Kit gyászolt a tatabányai net? Utánajártunk a nagy vihart kavart hajléktalanos posztnak

Névvel, fotóval jelent meg egy poszt a Facebook tatabányai szegletében, miszerint egy hajléktalan rohamot kapott és megfagyott. Kiderítettük, mi igaz ebből.

Szász Dalma Kitti

Névvel, fotóval jelent meg egy poszt a Facebook tatabányai szegletében, miszerint egy hajléktalan rohamot kapott és megfagyott. Kiderítettük, mi igaz ebből.

Forrás: Google Street View

Hajléktalanokkal kapcsolatban jelent meg a közösségi oldalon február 16-án egy poszt, melyben az író hosszasan taglalja mennyire szomorú a megyeszékhely piacán tengődő hajléktalanok miatt. Emellett részvétét fejezi ki egy általa kedvelt, elhunyt férfi miatt, aki állítása szerint szintén hajléktalan volt. Mint olvasható volt a posztban, az említett ember epilepsziás rohamot kapott, ezt követően megfagyott és meghalt. A szabad ég alatt egy forgalmasabb útszakaszon.

A posztban – többek között – azt is sérelmezték, hogy bár a közelben egy jól ismert gyógyszertár és egy orvosi ügyelet is található, mégsem segített senki a bajba jutott személyen. Azt is állították a gyorsan terjedő posztban, hogy több hajléktalan megfagyott Tatabányán. Miután kétely merült fel bennünk az információ hitelességét illetően, utánajártunk az igazságnak. Cikkünk megjelenésére a poszt eltűnt a Facebookról, de a birtokunkba jutott képernyőfelvétel is olyan kommentről, ami részletesen cáfolta a kiírásban foglaltakat, mind a haláleset helyszíne, mind az elhunythoz való hozzáállás kapcsán.

Megkeresésünkre Balatoni Ágnes, a tatabányai Utcai Szociális Segítők Egyesületének elnöke elmondta: bár az elmúlt időszak vészterhes volt a hajléktalanok számára legfőképpen a zord időjárás miatt, melynek köszönhetően a vörös kód is életbe lépett. Viszont az említett eset mégsem köthető össze a közterületen történt kihűléses halállal. Mint mondja, nincs tudomása arról, hogy bármelyik hajléktalan megfagyott volna az utcán.

Ismerték az elhunytat, de nem volt hajléktalan

Hozzátette: az említett személyhez több esetben hívták őket, de mivel nem volt hajléktalan, rendre elutasította a szociális munkások segítségét. Az egyesülethez egyébként a megyeszékhelyen november elsejétől február közepéig összesen kilencvenkettő telefonhívás érkezett be bajbajutott otthontalanok miatt.

A szociális munkások minden esetben megteszik a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy ne veszítsék el a hajléktalanokat. Ha mentőre van szüksége, akkor kihívják, ha pedig bűncselekmény merülne fel, akkor a rendőrséget értesítik. További esetben – amennyiben a rászoruló személy szeretné – azonnal melegedőbe vagy menedékhelyre szállítják a bajba jutott hajléktalan embert.

A test és a szervezet nem bírja tovább

Segítséget kérhet bárki, aki bajba jutott hajléktalant lát, a következő telefonszámon: 34/511-028.

Sajnos évről évre egyre több embert vesztenek el. Minden igyekezet ellenére voltak, akik az utcán, de legtöbbjük kórházi körülmények között, de egyik esetben sem a fagy okozta halálukat. Kiemelte, hogy a rengeteg fedél nélküli személy halálának oka az, hogy szervezetük feladja a küzdelmet. Miután hosszú éveken keresztül az utcán tartózkodnak és gyakran fogyasztanak alkoholt az immunrendszerük legyengül. Persze előfordul olyan eset is, amikor betegségből adódóan távoznak.

A patikában érdeklődtek az elhunyt után

Fekete Ildikót a Levendula Gyógyszertár vezetőjét is megkérdeztük az esetről, aki a következőket osztotta meg velünk: a közelmúltban betért egy beteg, aki az elhunyt személyről és az interneten terjengő hírekről kérdezősködött.

Mint mondja, a vásárlótól úgy hallották, hogy az elhunyt személy egy beteg hajléktalan volt, de értetlenül álltak az eset előtt, hiszen senki nem ment be hozzájuk segítséget kérni. Ami szokatlan számukra, mivel néhány esetben előfordul az, hogy valaki rosszul lesz a patika környékén, vagy az üzletben, és segítséget kérnek tőlük emiatt. Ez legfőképpen a nyári melegebb időszakokra jellemző. Abban az esetben viszont azonnal segítenek, illetve ha szükséges mentőt is hívnak a beteghez. Mint mondja, ők bent tartózkodnak az épületben ezért, ha valaki az utcán lesz rosszul nem értesülnek róla mindaddig, amíg a beteg magától be nem megy, vagy egy járókelő nem kér segítséget tőlük.

Az elhunyt fotóját egy padra tette valaki

– Úgy gondolom, hogy azért hihetik sokan azt, hogy hajléktalan volt, mert patika szomszédságában lévő padra valaki kihelyezett egy fotót a férfiről és mellé egy mécsest. Számunkra érthetetlen, hogy miért nem tartják tiszteletben az elhunyt személyt és a családját, felfoghatatlan, miért érzi valaki szükségét az ilyenfajta hírek terjesztésének – fűzte hozzá Fekete Ildikó.

Mint mondta, valóban elő szokott fordulni az, hogy a gyógyszertár környékén lévő padokon hajléktalanok pihennek meg, de ezidáig nem történt olyan eset, amely a közösségi oldalon található posztban olvasható volt. Kiemelte, ha ilyen esetről szereznének tudomást minden tudásukat bevetve segítenének a bajbajutottnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában