tervek

2021.02.02. 17:09

Kiderült, mit terveznek az Öreg-tóval

A vizek városa évtizedek óta tagja a Ramsari Egyezménynek. Az egyezmény aláírásának jubileumán a városi vizes élőhelyek megújításának további tervei is elhangzottak.

Kemma.hu

Forrás: Facebook/Magyar Madártani Egyesület

Február 2-a a vizes élőhelyek világnapja amióta ötven évvel ezelőtt, 1971-ben ezen a napon írták alá Ramsarban a vizes élőhelyek megóvásáról szóló megállapodást. Az egyik legrégebbi természetvédelmi egyezmény ezen területeket hívatott védeni. Az általa létrehozott Nemzetközi jelentőségű vadvizek jegyzékében szerepel mint védendő terület a tatai tóvidék is, amely az Öreg-tavat, a Réti-tavakat, a Fényes-tavakat, valamint a Ferencmajori-tavakat foglalja magában.

A világnap alkalmából Musicz László, az Által-ér Szövetség szakmai igazgatója és Michl József polgármester, az Által-ér Szövetség elnöke osztott meg részleteket a ramsari területek " target="_blank" rel="noopener noreferrer">további fejlesztéséről a tatai Facebook-oldalon. Musicz László felidézte az Öreg-tó jegyzékbe történő felvételének körülményeit. Ebben kiemelte, hogy az Öreg-tó speciális elhelyezkedése miatt egyedülálló a ramsari területek közt, hiszen a városon belül helyezkedik el, annak minden zavaró tényezőjével együtt.

Tata is Ramsari Város

A Ramsari Egyezmény aláírásától számítva napjainkig 171 ország ratifikálta és összesen 2 ezer 414 vizes élőhely több, mint 250 millió hektárja tartozik az egyezmény hatálya alá. Magyarország az 1979-ben csatlakozott az egyezményhez, azóta 29 olyan jelentős vizes élőhely felvételét kezdeményezte a nemzetközi jegyzékbe. Így a tatai Öreg-tavat is, amelyet 1989-ben vettek fel a sorba. 2006 óta tartozik a „Tatai tavak” Ramsari területhez a Réti-tavak, a Fényes-források és a Ferencmajori halastavak térsége is, összesen 1 897 hektáron.

A Ramsari Egyezmény nemzetközi titkársága 2017-ben első ízben hirdette meg a „Wetland City” (Magyarországon Ramsari Városként jegyzett) pályázatot, melyre Magyarország Tatát akkreditálta. A végső döntés a dubaji világkonferencián született meg 2018. októberében, ennek értelmében 18 városnak – többek között Tatának – ítélték meg a kitüntető címet. Az elismerésben 6 kínai, 4 francia, 4 dél-koreai valamint 1-1 madagaszkári, sri lankai, tunéziai és magyar város részesült.

A világkonferencián 2018. október 25-én Tata kapta a Ramsari Város címet, amely a vizes élőhelyeink, ezen belül is az Öreg-tavon telelő vadludak védelméért kifejtett tevékenységek nemzetközi elismerése.

Hozzátette, hogy a szövetség megalakulása óta azon van, hogy rendbe tegyék a tavat és környékét, amely a 2010-es években sikeres projektig jutott. Ezt a sort szeretnék folytatni a jövőben, így további vizes élőhelyeket alakítanak ki, illetve visszaállítanának eredetileg vizes élőhelyeket. Ezen túl az Öreg-tó további kotrása is a tervek része.

Michl József elmondta, hogy a közeljövőben szeretnék az Öreg-tó rendbetételének második ütemét újra megtervezni, illetve folytatják a tófarokban a vizes élőhely-rekonstrukciókat is. Hozzátette, hogy jelenleg a szintén a ramsari területekhez tartozó Réti-tavak alatti terület, illetve a felette levő tóépítmény állami terület. A város kezdeményezte, hogy az önkormányzathoz kerüljenek ezek a területek, és ezeket is szeretnék megújítani.

– Tata évtizedek óta azon dolgozik, hogy ezt a csodát, amelyben mi itt élünk, hogy tudjuk úgy megőrizni, hogy közben mi is jól érezzük magunkat benne– tette hozzá Michl József.

Az ötvenedik évforduló és a vizes élőhelyek világnapja alkalmából több, az önkormányzat és a Magyar Hidrológiai Társaság közös szervezésében létrejött online konferenciát tartanak a témában, amelyet a tatai Facebook-oldalon is nyomon követhetnek az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában