kötelező betartani

2021.02.01. 07:00

Fáj a fogad? A tatabányai fogorvos elmondta, hogy fogadnak most

A járvány kitörése óta a fogászatok látogatása sem úgy megy, mint normál körülmények között. Foggyulladás miatt személyesen is tapasztaltam, hogy jelen helyzetben milyen szabályok betartásával mehetünk fogorvoshoz. Erről bővebben a tatabányai Fogászati Centrumot vezető fogorvossal, dr. Sárossi Benedekkel beszélgettem.

Krupánszki Máté

Forrás: Shutterstock

Fotó: Gligatron

A doktor leszögezte, hogy jelenleg működnek a fogászati rendelők, lehet fogorvoshoz menni. A feltétel csupán annyi, hogy telefonon kell bejelentkezni. A beszélgetés során van egy előzetes kikérdezés, amelyből kiderül számukra, hogy a páciensnek volt-e karanténkötelezettsége, vagy esetleg elkapta-e már a koronavírust.

– Jelenleg az a szabály, hogy ha nincs akut fertőzése, nem koronavírusos a páciens, akkor lehet jönni. A koronavírussal fertőzött ember az elrendelt karanténból nem jöhet ki fogászatra jelenleg, ezt csak külön engedéllyel lehetne megtenni. Ma, egy évvel a járvány kitörése után egyre több az olyan ember, akik korábban fertőzöttek voltak, de meggyógyultak a vírusból. Az ő esetükben a tavalyi év első felében az volt az eljárás, hogy elkülönítve kezeltük őket, külön helyiségben – részletezte a szakember.

Dr. Sárossi Benedek elmondta, hogy a rendelőjükben végeznek antigén gyorstesztet. Hangsúlyozta, hogy megéri inkább kivárni azt a fél órát. Ha nem biztos az ember abban, hogy nem fertőzött, akkor ők inkább elvégzik a tesztelést.

– A napokban két olyan betegünk is volt, akik korábban, novemberben és decemberben voltak karanténban fertőzöttség miatt. Ők maszkban érkeztek és egy külön helységben elvégeztük rajtuk az antigén gyorstesztet. Ha a teszt negatív, akkor minden további nélkül folytatódhat a kezelés, ha a teszt fertőzöttséget mutat, akkor csak halaszthatatlan esetben látjuk el a pácienst. A mi rendelőnkben még olyan kiélezett helyzet nem volt, hogy valaki fertőzött volt és mindenképp el kellett volna látnunk – fejtetti ki az orvos.

A váróba lépve több olyan szabály van, amely betartása kötelező. A Fogászati Centrumban még tavasszal minden kérdéses szituációt egyeztettek a tisztiorvosi szolgálattal.

– Fontos, hogy ne töltsük túl a várótermet, így egyszerre csak hárman tartózkodhatnak bent. Az ajtón maszkban kell belépni, majd egy lábzsákot felhúzni, amelynek elsősorban a tisztaság megtartása miatt van szerepe. Ezt követően kezet kell fertőtleníteni, majd kitölteni egy Covid-kockázati kérdőívet, amelyben a páciens az előre egyeztetett telefonos beszélgetés után írásban is nyilatkozik arról, hogy egészséges, nincs fertőzöttsége. Nálunk, amikor a rendelőbe belépnek a betegek, akkor automata hőtérkép előtt haladnak el, amely 37,2 fokos hőmérsékletnél sípol és fényképet készít – fogalmazott a fogorvos.

Nem csak a páciensek, a rendelőben a doktorok és az aszisztensek is szigorú szabályokat követnek, amely a védőöltözetet illeti. Bármelyik ember lehet tünetmentes, de fertőző, ezért minden páciensnél azt a protokollt használják, mintha koronavírusos lenne, így védőfelszerelésben dolgoznak.

– A rendelőnkben a férfi és a női öltözőn kívül van egy helyiség, ahol felépítettünk egy hosszú szekrénysort. Itt a köpenyszerű plusz védőöltözetünk található. Ez a plusz réteg szükséges a páciensek ellátáshoz. Köpenyből, sapkából, arcpajzsból és természetesen maszkból áll, amely lehet sebészeti, ffp2-es vagy fél, esetleg teljes álarc. Az én feladatom, hogy biztosítsam a legmagasabb szintű védőfelszerelést minden dolgozónak – mondta a doktor.

Tavasszal csak a sürgős eseteket láthatták el a fogászatokon, mostanra annyiban történt változás, hogy minden olyan esetet kezelhetnek, amely szükséges. Ebben a Fogászati Centrum is állást foglalt. Náluk csak azokat a kezeléseket végzik el, amelyek a páciens szempontjából szükségesek.

– Ebben húznunk kellett egy határt. Például, ha valaki fogékszert szeretne, akkor azt most nem csinálunk, de fogkő-eltávolítást sem olyan esetben, ha valakinek jók a fogai és csak a szokásos időközönkénti kezelésre szeretne jönni. Természetesen van olyan rendelő is, ahol minden ilyet elvégeznek, azonban mi nem vállalunk kockázatot – részletezte az orvos, aki arról is beszámolt, hogy októberben az aszisztensek körében a rendelőben is felütötte a fejét a koronavírus.

– Azóta minden héten teszteljük a dolgozókat. Ahogy január elején elérhetővé vált az egészségügyi dolgozók beoltása, én éltem a lehetőséggel és megkértem mindenkit a rendelőben, hogy oltassa be magát – részletezte dr. Sárossi Benedek.

A Fogászati Centrum vezetője elmondta, hogy a páciensek az elmúlt egy év során nagyon együttműködőek voltak. Számára nagyon könnyű volt úgy dolgozni, hogy mindenki betart mindent. Az is meglepő volt a doktornak, hogy amikor nem lehetett menni fogászhoz, akkor az emberek, bár volt problémájuk, nem próbálták kikerülni a szabályokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában