extrém hideg

2021.02.11. 11:53

Nagy veszélyben a tatabányai hajléktalanok – értük küzdenek az utcai segítők

Újabb hidegfront zúdult be hazánkba; akár mínusz 10 Celsius-fok alá is süllyedhet a hőmérséklet, így péntektől vörös kód riasztás lép életbe. Az extrém hideg ismét ráirányítja a figyelmet az utcán élőkre.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Háromszor több hívást fogadott a 34/511-028-as számon a diszpécserszolgálat, mint egy átlagos napon – összegezte a három héttel ezelőtti hideg tapasztalatait Balatoni Ágnes, az Utcai Szociális Segítők Egyesülete elnöke. Ilyenkor a városlakók is érzékenyebbek, s észreveszik utcán tartózkodó embertársaikat. Több új eset is napvilágra kerül: külterületen, autóban, vagy elhagyott épületekben élőkre hívják fel a figyelmet.

A csaknem ötven hívás nagy része valamilyen intézkedést igényelt: beszállítás és a hajléktalan elhelyezése éppúgy feladatként jelentkezett, mint a gyógyszeres ellátás, vagy a takarók biztosítása. Extra hidegben a krízisautó éjjelente 2-3 óránként keresi fel azokat, akik nem kívánják igénybe venni az intézményes ellátást.

– A hajléktalanellátó rendszerbe szállítjuk első körben a rászorulókat, s a vörös kód riasztás értelmében, a szociális intézményeket is kinyitják az otthontalanok előtt. Egyesületünk régiós ellátási területén legutóbb három embert kellett szociális intézményben elhelyeznünk – nyilatkozta Balatoni Ágnes.

Kiemelte: Tatabányán 202, a megyében 298 otthontalannal állnak kapcsolatban. Ők azok, akik az elmúlt évben valamilyen formában segítséget kértek tőlük. Nagy részük kialakította saját életterét: takarókból, faágakból épített kajibákban élnek, vagy kertekben húzzák meg magukat.

Tatabányán 15-25-re tehető azoknak a száma, akik ténylegesen az utcán élnek, ez a megyében 45 körül lehet. Mindannyian többnyire a nappali melegedőbe járnak tisztálkodni.

– A hajléktalanok 20–30 százaléka egyáltalán nem igényel semmiféle támogatást, s elutasít minden segítséget – tette hozzá. – Velük csak akkor találkozunk, ha valami gondjuk van, esetleg jelentősen leromlik az egészségügyi állapotuk.

Az egyesület hétköznapokon délután TEA-járatot indít, s a város különböző pontjain várják az otthontalanokat: meleg teával, süteményekkel, gyümölcsökkel, takaróval, vitaminokkal. Hétvégén a Hegy utcai melegedő áll a rendelkezésükre, s éjjelente a konténerház.

– Az elmúlt időszakban a hideg nem követelt áldozatot – mondta Balatoni Ágnes. – Kevesebben vannak, a régóta az utcán élők fizikai állapota azonban nagyon leromlott, s a figyelem, a gondozás ellenére sajnos veszítünk el embereket.

Tűzifát visznek a telepen élőknek

A Máltai Szeretetszolgálat is készül a nagy hidegben az ellátottak segítésére. Szervezetük főként a város peremén, a Hatostelepen és Mésztelepen élő rászorulókon segít. A korábban kiosztott takarók mellett biztosítanak tűzifát is az egyedülálló időseknek, vagy a rossz körülmények között élő rászoruló családoknak. A mostani hidegben 30–50 köbméternyit visznek ki házakhoz. Mitrocsák László, a Máltai Szeretetszolgálat Tatabányai Jelenlét Programjának vezetője azt is elmondta: bár kapnak néha önkéntes fuvarozóktól segítséget a felajánlott tüzelő szállításában, de továbbra is várják azokat, akiknek lenne szabad kapacitásuk, hogy a fát mielőbb el tudják juttatni azokhoz, akik számára ez életmentő lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában