a nap képe

2021.01.19. 21:44

Lenyűgöző halojelenséget fotóztak Császáron (képek)

Olvasónk, Deák István fantasztikus képekkel örvendeztetett meg minket a minap Császár felett megjelenő optikai jelenségről.

Kemma.hu

Fotó: Deák István

Halojelenségnek vagy napkoszorúnak is nevezhetjük azt a fantasztikus égi tüneményt, amit a 16 éves császári tanulónak, Deák Istvánnak sikerült lencsevégre kapnia a napokban.

– Délelőtt még az online órákon vettem részt. A tanítás után, a déli órákban lehettem szemtanúja annak a ritkán látható légköroptikai jelenségnek, ami akkor szinte szabad szemmel is látható volt az égbolton – mondta el az ifjú fotós.

Ahogy arról már korábban, egy dorogi videó kapcsán írtunk, a halo görög eredetű szó, mely a Nap vagy a Hold körül megjelenő optikai csalódásra utal. Több típusa létezik, azonban mindet a 8–12 kilométer magasban képződő fátyol- és pehelyfelhőkben levő jégkristályok okozzák a felső troposzférában. A kristályok változatos alakja és különös rendeződése, valamint a fénysugarak beesési szöge egyaránt felelős a megfigyelt halo típusáért.

A fénysugarak visszaverődhetnek a hatszöges formavilágú jégkristályok belső vagy külső lapjairól vagy megtörhetnek bennük, mint a vízcsepp esetén a szivárvány keletkezésekor. A látvány lehet rövidke (pár másodperces), vagy tarthat több órán át.

A légiforgalom növekedésével a jelenség egyre gyakrabban megfigyelhető a kondenzcsíkok miatt keletkező mesterséges felhőknél is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában