vadászok

2020.12.08. 06:03

Rendőri engedéllyel Nyergesen kilövik a károkat okozó vadakat

Az Esztergomi Rendőrkapitányság engedélyével a vadászok Nyergesen jövő év október végig kárt okozó vadak elejtését végzik alkalmanként.

Fenyvesi K.

Mintegy másfél órán át maradt az M1-es autópálya szomszédságában álló ház kertjében a vaddisznók szerdán késő délután.

Forrás: Beküldött

Fotó: Esztergályos Zsolt

Az Esztergomi Rendőrkapitányság engedélye alapján, az Aranykalász Vadásztársaság hivatásos vadászai hétfőtől a következő év októberének legutolsó péntekéig alkalmanként kárt okozó vad elejtését végzik délután négy órától másnap reggel hatig. Erről a település honlapján értesítette a város lakóit dr. Szabó Attila jegyző.

Az érintett terület kertjei az Illyés Gyula és a Vadkörtefa utcáktól a Sánc dűlőig találhatók. A károkat az önkormányzatnál lehet e-mailben jelezni, elsősorban a [email protected] vagy a [email protected] címen. A név, a lakcím és a telefonszám mellett várják a vad észlelésének pontos helyét, idejét, az esetleg látott vad leírását.

A vadelejtés szakmai megoldásáról Sibalin Tamást, a bajóti székhelyű Aranykalász Vadásztársaság vadászmesterét kérdeztük. Nyitógondolatként arról szólt, hogy nem a vad tör be egyre gyakrabban az emberek lakta területre, mi foglaltuk el már korábban az életterük egy nagyon jelentős részét. Az érintett lakosság sokat tehetne azért, hogy a távolság ne szűküljön tovább. Például a rendben tartott ingatlanok közelében lehullott gyümölcsök összeszedésével, kerítések építésével, a megrongálódottak kijavításával.

A kárt okozó vad elejtése kizárólag hivatásos vadászok felelősségteljes feladata lesz. A lakossági bejelentéseket az önkormányzat továbbítja a vadásztársasághoz. A szakemberek helyszíni bejárást tartva döntenek alkalmi lőállások kialakításáról, kijelölik a lőirányokat, kiválasztják az úgynevezett felfogó háttereket. Az illetékes rendőrséget jelenlétükről előzetesen értesítik, az eseti történéseket írásban rögzítik egy erre a célra nyitott füzetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában