diafilmek, mesekönyvek

2020.11.20. 14:00

Több ezer kisgyerek arcára csal mosolyt rajzaival a tatai grafikus édesanya

Egy tatai grafikus édesanya csal rendszeresen mosolyt több ezer kisgyerek arcára. Hajdú Zsófi, más néven Zsofirka rajzai diafilmeken és mesekönyvekben tűnnek fel.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: Beküldött

Legutóbb a Kukás Sanyi és a Kalóz című mese diafilmjén elevenedhettek meg Zsófi legújabb rajzai alapján. A grafikus elmesélte, hogy gyerekként rajongott a diafilmekért, már akkor eldöntötte, hogy egyszer ő is szeretne majd diafilmmesét rajzolni.

– Már akkoriban előfordult, hogy a falra ragasztottam egy papírt és az oda vetített képet átrajzoltam a lapra. Bár emlékeim szerint olyan is volt, hogy nem ragasztottam hozzá papírt – árulta el nevetve Zsófi, akinek álma most valóra is válhatott. – A Kukás Sanyi és a kalóz mese íróját, Molnár-Varga Zitát néhány évvel ezelőtt ismertem meg. Volt egy története Amandáról és kecskéjéről, amit egyből a szívembe zártam. Ehhez a történethez rajzoltam neki először, mely történetnek aztán több fejezete is lett, de sajnos ezek túl hosszúak lettek volna diafilm-adaptációra – mesélte Zsófi, aki hozzátette: végül Zitával és a diafilmgyártó céggel közösen választották ki Sanyi történetét. Az első személyes megbeszélésre már próbarajzokkal és a teljes szöveggel mentek.

– A megvalósítás persze hosszú folyamat volt, hiszen 24 kockát kellett megrajzolni és színezni. Végül a 2020-as Diafilm-szemlén, szeptember 20-án volt a filmecske premierje. Szinte leírhatatlan volt az élmény, amikor a nagy kivetítőn megjelent az általam rajzolt mese és Seder Gábor színész felolvasta a gyermekközönségnek a történetet. Szerintem levegőt sem vettem közben – emlékszik vissza a bemutatóra az édesanya, aki saját kislányainak is szívesen mesél diafilmekből. Kukás Sanyi története mellett egy másik mese is életre kelt Zsófinak köszönhetően. A rezeda család kalandjai a Balaton-felvidéken című mesekönyvhöz készíthette el az illusztrációkat.

– A könyv írójával, Kampós Csabával személyesen még sosem találkoztunk, mégis különleges munkaviszonyban vagyunk. Ugyanis nem kevesebb, mint hét, Tappancs kutyusról szóló történet jelent már meg, melyet ő írt és én illusztráltam – mondta Zsofirka, akit végül Csaba egy másik könyvvel is megkeresett.

– Elküldte a Rezeda család történetét, én pedig nem bírtam letenni. Kalandos, jópofa írás volt, szuperül bemutatja a helyszíneket. A cselekményt pedig úgy alakítja, hogy az ne csak egy „száraz útikönyv” legyen, hanem egy izgalmas gyerekregény is. Így nagy örömmel vállaltam el a feladatot. Ebben a kötetben minden fejezethez készült egy rajz. És talán nem baj, ha elárulom, hogy olyan sikere volt az első kötetnek, hogy jelenleg a másodikhoz készítem a képeket, és ha minden igaz, karácsony előtt meg is érkeznek a boltok polcaira – árulta el Zsófi. A grafikus azt is elmondta, hogy Tappancs kutyus kedves történeteit sem kell már sokáig hiányolnia a gyerekeknek, ugyanis nemsokára jön az eb következő sztorija is.

– A gyerekek imádják a kedves idős hölgy, Piri mama szeleburdi kiskutyájának kalandjait, aki többnyire valami bajba keveredik, de szerencsére aztán mindig kikecmereg a pácból. Be kell vallanom, ez a történet az egyik kedvencem, Tappancsot rajzolni nagyon hálás feladat – mesélt a kutyusról Zsófi.

Kottaborítók

Már a második alkalommal kérték fel Zsófit, hogy az Editio Musica zeneműkiadónak készítsen borítót. Először A gyermek Mozart – Kis zongoradarabok gyűjteményének illusztrálására kértek fel, idén pedig a kétkötetes Bartók Béla: Gyermekeknek 1-2 kotta minkét első és hátsó borítóját is a tatai lány rajzolhatta.

– Aki ismer, tudja, hogy édesanyám zongoraművész, így a fél gyermekkoromat a zeneiskolában kiváló zenészek és hangszerek körében tölthettem. Nem véletlen, hogy a klasszikus- és könnyűzene egyaránt nagyon fontos számomra. Nagyon szeretném, hogy két pici lányom is megtanuljon majd játszani valamilyen hangszeren. A nagyobbik már most gyakorol a mamival és remélem, egyszer majd abból a kottából is gyakorolnak együtt, amit én rajzoltam – árulta el Zsófi, aki hozzátette: a borító grafikája a benne található népdalokhoz igazodik. A fa törzse, melyet körbe táncolnak, az egyik borítón a bal, a másikon a jobb kezet ábrázolja, így ha egymás mellé helyezzük a két kötetet, olyan mintha egy zongorázó gyermek kezei lennének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában