kézügyesség

2020.11.28. 17:52

Szabadság és költőpénz a festményért: az őrmestert is lenyűgözte az esztergomi festő

Egyre nagyobb rajongótáborral rendelkezik Mitter Lajos, aki az ismert közösségi oldalakon mutatja meg az érdeklődőknek a festményeit. Az esztergomi alkotó a templomok után műemlék épületeket is megörökítene.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Lágyan csordogáló patak, égig meredő templomtorony, Dunakanyar. Csak néhány példa Mitter Lajos alkotásai közül, melyek több száz lájkot gyűjtöttek össze a Facebookon. Egytől egyig kifinomult technológiára vallanak, mindez pedig nem véletlen.

– Nyolcéves koromban kezdtem el festeni, persze korábban is kezembe vettem ecsetet. Nővérem férje, Demény Tamás szenzációs kézügyességgel rendelkező ember. Ha rajzolt valamit, akkor én lemásoltam. Aztán keresztapám felfedezte a tehetségem és meglepett egy nagyon komoly olajkészlettel. A mai napig őrzöm ezt az ajándékot – idézte fel gyermekkori emlékeit.

Mitter Lajos Esztergomban nőtt fel, a József Attila Általános Iskola után a Bottyán János Műszaki Szakközépiskolában, illetve a Hell József Károly Műszaki Szakközépiskolában technikusi képesítéseket szerzett. Több évtizeden keresztül az Északdunántúli Áramszolgáltaltató Rt.-nél, (mai nevén: E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.) dolgozott, ám azért volt ideje alkotni.

– Amikor az ÉDÁSZ-ból E.ON lett, akkor a Móricz Zsigmond úton kaptunk vadonatúj épületet. Megbeszéltem a főnökömmel, hogy szeretném kidíszíteni a falakat. Elkészítettem 15–20 festményt, volt közöttük olyan, amit frissen bevittem az irodánkba. Ám nem volt ott sokáig, mert egyik kollégámnak megtetszett és elkérte tőlem – fűzte hozzá.

2016-os nyugdíjba vonulását követően egyre többet hódolhat a hobbijának. Mivel a Kis-Duna sétányon nőtt fel, így elsőként a Dunáról készített egy sorozatot, majd az öreg épületek fogták meg őt.

– Autodidakta módon folyamatosan képeztem magam, több technikát is kipróbáltam. A pasztell képeket szeretem, az akvarelleket viszont kevésbé, mert nagy művészi tehetséget igényel az, ha valaki harminc-negyven vonalból akar kihozni egy olyan képet, ami az általa elképzelteket ábrázolja – mondta.

Saját bevallása szerint, mivel nem mindig jut ideje a művészetre, így egy-egy festménye két-három hétig készül, és úgy véli, egy kép csak akkor lesz kellően hangulatos, ha megvan a mélysége.

– Sokan kérdezik, hogyan festek erdőt? A válasz egyszerű. A legtávolabbi fát örökítem meg először, és lehet, hogy a végén csak egy ága látszódik, de így hangulatosan és térben tudom ábrázolni a látottakat. Ha például folyót, patakot festek, akkor ott először a medret, majd a köveket viszem vászonra és végül egy teljesen híg réteg kerül rájuk. Az felel meg a víznek – tette hozzá.

Mitter Lajos szerint sokan elfelejtik, hogy honnan, melyik irányból jön a fény. Megjegyezte, nem mindegy, milyen szögből fényképezzük le az adott épületet, a jó össz­hatás érdekében környezetet kell neki teremteni, amiből vagy kitűnik, vagy egységként beleolvad. Ha ez nem jön össze, akkor jön a fantázia, ami szintén kellő mozgásteret ad.

– Három lényeges dolog van: a térhatás, a fény és a megfelelő technika. Ha ezeken túl az embernek van ecsete, festéke, vászna és egy kis kézügyessége, akkor már tud képet festeni. Ilyen egyszerű – jelentette ki.

Mitter Lajos jelenleg az esztergomi templomokról és kápolnákról készít sorozatot. Megjegyezte, anyaggyűjtés közben rájött, hogy minden épületnek megvan a története. Így amikor egy festményét közzéteszi az interneten, akkor néhány soros ismertetőt is mellékel hozzá. Ezeket sokan szeretik.

– Tősgyökeres esztergomiként a Duna az egyik kedvenc témám. Persze előfordul, hogy megörökítem a naplementét és készült már képem a Prédikálószékről látható Dunakanyarról, sőt a bokodi horgásztóról is, de nekem Esztergom az első. Tele vagyok tervekkel, így amíg bírom erővel és festékkel, addig biztosan alkotni fogok – zárta gondolatát.

Sorkatonai szolgálata alatt a laktanyában is festett

Mitter Lajos elmondta azt is, hogy a kötelező sorkatonai szolgálata alatt is alkotott, a laktanyában géptávírászként dolgozott, és amikor nem jött telex, akkor gyakran kezébe vette a képzőművészetben használt eszközöket. Beszerzett egy tizenkétszínű pasztellkrétadobozt is és némi próbálkozás után arra is rájött, hogy a rendelkezésre álló alapszínekből szinte bármelyik árnyalatot elő lehet állítani. Elmesélte, hogy az egyik őrmester megkérte, fessen neki egy sziklás tengerpartot ábrázoló képet. Amíg el nem készült a remekmű, addig nem kellett szolgálatba mennie, továbbá egyéb kiváltságokat is kapott, persze azért valamelyest lassabban dolgozott, hogy minél tovább tartson a „jólét”. A végeredmény gyönyörű lett, ezután az alhadnagy is rendelt tőle egy festményt, amiért cserébe három nap szabadságot, költőpénzt és egy üveg pálinkát is kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában