Projekt

2020.11.07. 06:02

Az autista gyerekek megértését és elfogadását segíti az új tatabányai program

A Komárom-Esztergom Megyei Tehetséggondozó és Léleksegítő Alapítvány megkezdte Egymásra hangolva című uniós projektjének lebonyolítását. A pályázat során az autista gyerekek megértését és elfogadását segítő érzékenyítő programok valósulnak meg Tatabányán.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Sugár Gabi

A Tatabányai Helyi Közösséghez benyújtott pályázat bázisa a Sárberki Általános Iskola Esztergomi úti Telephelye, ismertebb nevén a Móra Ferenc Általános Iskola. A lebonyolításba bevonhatók azok a tatabányai általános iskolák, amelyeknek az alapító okiratában szerepel az autista gyerekek befogadása.

Három fő eleme van a projektnek. A Móra Ferenc Általános Iskola dolgozóinak érzékenyítése az egyik, hiszen az intézmény felmenő rendszerben fogadja már második éve a normál intelligenciájú autizmussal élő gyermekeket. Az itt dolgozóknak szervez a Léleksegítő Alapítvány ismeretátadó work­shopokat.

Érzékenyítő esélyórákat is tartanak általános iskolákban. Az alapítványon belül működő Kék Madár Szülőklub társalapítója, a pedagógiai végzettséggel is rendelkező Veizer-Sugár Gabriella tartja a foglalkozásokat. Az interaktív tanóra célja, hogy a gyerekek nyitottabbak legyenek egymásra, a különlegességgel élőkre, és felfigyeljenek azokra a pozitív tulajdonságokra, amelyek jellemezhetik a normál intelligenciájú autizmussal élő kisgyermekeket. Az itt bemutatott órákról készül egy összefoglaló, amelyet majd az iskolák, könyvtárak, érdeklődő civil szervezetek rendelkezésére bocsátanak.

A projekt harmadik pillére egy újszerű kezdeményezés. Mivel az autizmussal élő gyermekek számára a legnagyobb problémát a kommunikáció és gondolataik kifejezése jelenti, ezért Érted szóló szavak címmel a beszélt nyelv iránti érdeklődés felkeltését célzó foglalkozássorozatot indítanak kisiskolásoknak a Móra-iskolában. A projektet Kelemen-Kálazy Éva autizmus-specifikus szakember mellett Tóth Zsóka előadóművész dolgozta ki. A foglalkozások teljesen egyedülálló módon segítik majd az autizmussal élőket.

Az Egymásra hangolva projekt az együttműködés készségeinek elsajátítása és fejlesztése mellett kompetenciák, készségek, képességek kialakítását, megszerzését és megerősítését segíti. A projekt eredményeként közvetlen segítséget kapnak az oktatási intézmények pedagógusai, az ott tanuló diákok. A járvány miatt a pályázat egyes elemei jövőre valósulnak meg.

Ünnepségsorozat

A Komárom-Esztergom Megyei Tehetséggondozó és Léleksegítő Alapítvány az elmúlt időszakban több projektet is elindított a Tatabányai Helyi Közösséghez benyújtott pályázatai alapján. Az Egymásra hangolva érzékenyítő sorozat mellett jövőre a megyeszékhelyen fennállásuk harmincadik évfordulójához köthető programokat szerveznek. Április első hetében az autizmus világnapjához kapcsolódóan szerveznek ismeretterjesztő és családi programokat, és ismét kezdeményezik, hogy kékben ragyogjon a Turul. Májusban rendezik meg az Esélyek Napját az Agorában, és a tervek szerint októberben Százszorszép Fesztivállal és Gálával ünnepelnek. A projekt része egy érzékenyítő interaktív, gyermekeknek szóló színdarab, a Szépítő szivárvány bemutatója is, amelyben kiváló helyi művészekkel dolgoznak majd együtt az alapítvány munkatársai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában