elővásárlási joguk volt

2020.10.04. 15:56

Önerőből nem tudná felújítani a Cifra-malmot Tata

Megveheti az Avalon Cégcsoport a tatai Várkanyarban található Cifra-malom épületét, mivel a szerdai képviselő-testületi ülésen a város lemondott az épület elővásárlási jogáról. Közben a tiltakozók Stop Avalon feliratú, sárga szalaggal tekerték be az épület homlokzatát.

Goletz-Deák Viktória

Megtudtuk, miért szeretné megvenni a Tatára ötcsillagos szállodát tervező beruházó szintén az Öreg-tó partján álló Cifra malmot.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Ahogy arról beszámoltunk, ezen a héten nyugodt kereteken belül döntött Tata képviselő-testülete a Cifra-malom sorsáról: az előterjesztésből végül 8 igennel, 2 nemmel és 2 tartózkodással azt fogadta el a testület, hogy a város lemond az elővásárlási jogáról. Mint ahogy arról beszámoltunk: ha a városnak nem kell, akkor az Öreg-tó partjára tervezett szálloda befektetője szeretné megvenni az épületet 159 millió forintért.

– Az önkormányzat akkor lenne a legboldogabb, ha lenne pénze megvásárolni a Cifra-malom épületét. Még boldogabb lenne, ha lenne további 1 milliárd forintja azt felújítani. A tökéletes pedig az lenne, ha az épület üzemeltetésének költségét is tudná finanszírozni. Azonban jelenleg nincs erre tartaléka a városnak – mondta Michl József polgármester a szavazás előtt.

Dr. Popovics Judit ellenzéki képviselő azt javasolta, hogy a város csoportosítsa át a tartalékait. Elmondta, hogy szerinte több olyan beruházás is lesz Tatán, amiknek az önerejéből meg tudnák vásárolni a malmot. A polgármester felhívta a képviselő asszony figyelmét, hogy ezek a beruházások mind szerződéshez vannak kötve, amiben a városnak garantálnia kellett a szükséges önerőt. Vagyis ezekhez az összegekhez nem lehet nyúlni. Dr. Popovics Judit azt is tanácsolta, hogy tárgyaljanak a Ramsari Bizottsággal arról, hogy a Cifra-malom épületéből egy Ramsari látogatóközpontot alakítsanak ki. Michl József az ötletet jónak tartotta, csak a helyszínt és a kivitelezést nem. Ugyanis a Ramsari Bizottság egy szellemi feladatokat ellátó, szakmai támogatást nyújtó társaság, akik pénzalappal nem rendelkeznek. A Cifra-malom megvásárlása pedig hatalmas terhet róna a városra.

– Az épület felújítása további egy milliárd forintba kerülne. Még ha találnánk is rá pár éven belül megfelelő pályázatot, akkor is a beruházás költségének egy részét a városnak kellene kifizetnie. Arról nem is beszélve, hogy egy ekkora épület fenntartása és közüzemi számlája is magas. Ezt pedig egy látogató központ nem tudná kitermelni – vélekedett a polgármester. Hozzátette: ha lenne a városnak 159 millió forintja, akkor minden képviselő tudna mondani olyan fejlesztést a kerületében, ami fontosabb lehet ennél.

Városfejlesztési megállapodások

Michl József a képviselő-testületi ülésen elmondta, hogy a döntésnél azt kell figyelembe venni, hogy mi szolgálja a város és a lakók érdekeit.

– Tata több malma is magánkézben van, a felújításuk jelenleg is zajlik. Úgy gondolom, hogy azzal tehetjük most a legjobbat, ha lehetőséget adunk a befektetőknek, hogy a város történelmi értékeit megőrizzék, felújítsák és funkciót adjanak neki. Emellett a városnak lehetősége van további városfejlesztési megállapodások kötésére, ami szintén Tata fejlődését, szépülését szolgálja – magyarázta a polgármester. Rigó Balázs alpolgármester pedig megjegyezte, hogy szerinte nem lett volna ekkora vissz­hangja az eladásnak, ha az épületet nem az Avalon érdekeltsége szeretné megvenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában