elismerések

2020.10.21. 14:23

Átadták Az év háza nyerteseinek díjait

Rendhagyó, vagy még inkább szokatlan helyszínen rendezték meg Az év háza Komárom-Esztergom megyében pályázat idei ünnepélyes eredményhirdetését. A díjátadónak ugyanis a tatai Szent Kereszt Felmagasztalása Templom adott otthont. Persze erre is volt magyarázat, hiszen a templom felújításáért a tervezőcsapat, a műemlék, helyi védelem alatt álló épület kategóriában dicséretben részesült.

Petrik József

A díjazottak és a meghívottak az eredményhirdetést követően a tatai Szent Kereszt Felmagasztalása Templomban

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A szépen felújított templomban, a rangos eseményre eljött dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, Michl József polgármester, illetve a zsűri elnöke, Bálint Imre DLA (tudományos doktori fokozatával egyenértékű „rang”) Ybl-díjas építész. A vendégeket, illetve az építészszakma krémjét Markos Anikó, az építészkamara elnöke köszöntötte.

A megyei kormánymegbízott köszöntőjében egyebek mellett azt emelte ki, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségek dacára, jó érzés azt tudni, hogy az ágazatban továbbra is vannak – és nem csak állami – megrendelések, a tervezők pedig továbbra is magas szinten alkotnak és alkothatnak. Az idei megvalósult tervek is azt bizonyítják, hogy szűkebb hazánkban kiváló építészek tevékenykednek, akik magukban hordozzák az innovációt.

A díjazottak és a meghívottak az eredményhirdetést követően a tatai Szent Kereszt Felmagasztalása Templomban (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

Tata polgármestere annak is hangot adott, hogy egy ilyen szakrális hely, mint az Isten háza, mennyire különleges. A maga monumentalitásában is tükrözi az emberi tudást, a mérnöki hozzáértést, és a meglévő a szakmai alázat mellett egy másfajta alázatot is sugall.

– Külön öröm számunkra, hogy az idén tatai díjazottak is találhatók a pályázók között, mégpedig egy olyan alkotással, amely a város egy olyan „szövetében” teremtett maradandót, amely a környék javára vált – mondta Michl József.

A zsűri elnöke azt hangsúlyozta, mennyire jó érzés volt hallgatni a kormánymegbízott és a polgármester méltató szavait, mert abból is érződött az építészet iránti elköteleződésük, amellyel hozzájárulnak a szemlélet- és környezetformáláshoz, és felkarolják az alkotó tevékenységet. Bálint Imre ezt követően kitért arra, hogy 2020-ban tizenhárom pályamű érkezett be Az év háza pályázati kiírásra, ami nem sok, ellenben a tervek, az elkészült épületek nagyon magas színvonalt képviseltek. Így a kitüntetett pályamunkák mellett, a rögtönzött kiállításon további kiváló mérnöki munkák is megjelentek a templom előterét „díszítő” installációkon.

Az év háza kategóriánkénti díjazottai

Családi ház (Esztergom). Tervező: Dankó Kristóf.

Társasház (14 lakásos, Tata). Tervező: Tóbiás Tamás.

Közintézmény (a dózsakerti kollégium átalakítása, műszaki szakgimnázium kialakítása, Tatabánya). Tervező: Ambrus Balázs.

Rudolf-ház (Esztergom). Tervező: Somody Zsolt.

Ipari épület, Üveg-összeszerelő üzem, Tát. Tervező: Dankó Kristóf , illetve Ipari épület, gyártócsarnok és iroda, Tatabánya. Tervező: Tóbiás Tamás.

Műemlék, helyi védelem alatt álló épület kategóriában dicséretben részesült: A Tatai Szent Kereszt Felmagasztalása Templom felújítása. Tervező: Markos Anikó–Besey László. Munkatárs: Rigó Péter. Egyéb: Tata, Keszthelyi úti játszótér burkolatminta. Tervező: Simpf Rajmond. Munkatárs: Páhi Cecília.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában