emlékek

2020.10.04. 07:03

A szeszipar sem tudta teljesen tönkretenni – egyre szépül az Esterházy Pezsgőgyár

A Baji úthoz közel, az Angolkert hatalmas fái takarásában bújik meg az Esterházy-uradalom egykori borpincéje, amit a helyiek csak Pezsgőgyárnak hívnak. A Kulturális Örökség Napja alkalmából múltidéző sétát tettünk a 250 éves falak között.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Reggel 10 óra előtt kezd gyülekezni az első csoport az egykori pezsgőgyár épülete előtt. A sárgára festett homlokzatról hulló vakolat sejteti, hogy jobb napokat is látott már az épület. A kapun belépve azonban már egy gondosan felújított terembe érünk. Séra Mihály, a pezsgőgyár egyik tulajdonosa elmondta, hogy 2001-ben vásárolták meg az épület egy részét, azóta újítgatják fel lépésről lépésre.

Rendezvényeknek ad otthont

Az Esterházy Pezsgőgyár évente néhány alkalommal fogad egyéni látogatókat. Csoportokat pedig kizárólag előre egyeztetett időpontban várnak. Azonban különböző rendezvényeket – esküvők, koncertek, borkóstolók, céges események – folyamatosan tartanak. Sőt az egyik termében még filmeket is forgattak. A tervek pedig nem állnak meg. – Nagyon szeretném, ha az épület minden része élettel telne meg. Tavaly telepítettünk szőlőt. Nem titkolt vágyunk, hogy újra híres és finom pezsgő készülhessen – árulta el Séra Mihály.

– Az államosítás során az épület legnagyobb része az Állami Szeszipari Vállalat birtokába került, és ezzel drasztikus, értékromboló átalakítások egész sora vette kezdetét. Gyakorlatilag nem volt olyan épületrész, amelybe ne került volna oda nem illő elem – magyarázta a tulajdonos, aki elárulta, hogy az épületet 8 különböző helyrajzi számra osztották, mindnek külön tulajdonosa volt.

– A legmegdöbbentőbb a központi csarnok alatti pince keleti szakaszaiba vasbetonból öntött, üveglapokkal burkolt óriási bortartályok, és a központi csarnok belsejébe felhúzott hűtőház ötlete volt. A bálterem egy részében ugyanis fagyasztott tengeri halak újracsomagolásával foglalkozó üzem kapott helyet – mondta Mihály, aki feleségével, testvérével és sógornőjével közösen évekig dolgozott azon, hogy az eredeti pompájában próbálják visszahozni az uradalmi épületet. – A magyarországi barokk építészetben az ilyen minőségű és méretű gazdasági épület ritkaságszámba megy. Hiszen kevés olyan birtokos volt, aki számára a funkción túl a megjelenés is fontos lehetett.

Különlegességét a társasági összejövetelek színteréül szolgáló 500 négyzetméteres bálterem adta. Felette 6000 mázsa gabona tárolására alkalmas magtárpadlás, alatta pedig 1500 négyzetméteres pincerendszer húzódik. Jól láthatóak még a sörfőzés során használt szellőzők befalazott nyomai – mutatta a pezsgőgyár tulajdonosa, aki közben levezette a csoportot az 1500 négyzetméteres, körbejárható pincébe. Séta közben elmondta, hogy Gróf Esterházy Ferenc 1905-ben hozta létre pezsgőgyárát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában