püspöki áldás

2020.09.14. 14:00

Ünnepre hívták a harangok Tatát: megszentelték a felújított nagytemplomot

Ünnepi misére hívtak a Szent Kereszt plébániatemplom harangjai vasárnap délelőtt Tatán, a Kossuth téren. A gyönyörűen felújított épületet dr. Veres András, a Győri Egyházmegye püspöke szentelte fel, majd tartott ünnepi misét. A műemléki helyreállítást 625 millió forintos állami támogatásból végezték el.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Elegáns ruhában korán érkeztek a vasárnapi 10 órás misére az emberek a tatai Szent Kereszt plébániatemplomhoz. Többek között eljött Michl József, Tata polgármestere, illetve a térség országgyűlési képviselője, Bencsik János is családjával. A harangzúgás után dr. Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, Havassy Bálint László, a templom plébánosa és a ministránsok érkeztek az épület elé.

A Tatai Romai Katolikus Egyházközösség nevében köszöntötték a püspökurat, illetve az egybegyűlteket, majd dr. Schmidtmayer Richárd, a Kuny Domokos Múzeum igazgatója beszélt a templom történetéről. Ezután a megyéspüspök üdvözölte az egybegyűlteket, majd megáldotta a vizet, amivel végül megszentelte a felújított Szent Kereszt plébániatemplomot, amit eközben a tatai Egressy kórus szent éneke kísért. Majd dr. Veres András a templom felújításában munkálkodóknak mondott köszönetet.

– Áldd meg mindazokat akik­áldozatukkal és munkájukkal széppé tették ezt a templomot. Adj híveinknek hitet és hűséget, hogy ennek a templomnak tudatos, buzgó, és állandó látogatásával az ő jelenlétük legyen házadnak igazi ékessége. Add, hogy mindazok, akik itt imáikkal hozzád fordulnak érezzék irgalmas segítségedet – mondta a püspök, majd az egybegyűltek bevonultak a templomba az ünnepi szentmisére, amit dr. Veres András celebrált. A mise részeként 200 év után újra felcsendült az Eszterházy Énekegyüttes előadásában az Eszterházy család udvari zenészének, Menner Bernátnak G dúr Missa Brevise.

Győri Egyházmegye tájékoztatása szerint a 650 millió forintos rekonstrukció során megújultak a templom kapui, továbbá megerősítették a különleges barokk fatetőszerkezetet. A templombelsőben elkészült az új hangosítás, a padfűtés, továbbá a biztonsági rendszer. A 2019 júniusában indult rekonstrukció során a restaurátorok megtalálták a templom eredeti sárga színét, ennek megfelelően választották ki több színminta felfestése után az épületet díszítő két színárnyalatot.

A templom hat új toronyórával gazdagodott, melyeket archív fényképek és a restaurátori kutatás alapján gyártottak le. Az időmérők fekete számlapjai aranyozott mutatókat és számfeliratot kaptak. A Tata belvárosában álló, kéttornyú barokk épület az esztergomi bazilika után Komárom-Esztergom megye második legnagyobb temploma, a főhajót közrefogó tornyok csaknem 60 méter magasak.

A Szent Kereszt plébániatemplom

A Szent Kereszt felmagasztalása templom terveit a tataiak Franz Anton Pilgram bécsi építésztől rendelték meg, az alapkőletételre 1751. október 24-én került sor. Az építkezés levezénylését azonban, a munkák meglehetős elhúzódása miatt idővel Fellner Jakab helyi lakos építészre bízták rá, aki több helyen át is dolgozta Pilgram terveit. A tornyok 1777-ben készültek el, a toronyóra 1778-ban került a helyére; a teljes befejezést azonban Fellner 1780-ban bekövetkezett halála miatt nem érte meg, így az építkezést korábbi segédje, Grossmann József fejezte be, 1784-ben. Mindezek ellenére a tatai lakosság alapvetően Fellnert tekinti a nagytemplom alkotójának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában