érdekességek

2020.08.15. 10:22

Táblákon mutatják be a komáromi Rüdiger-tó élővilágát

Az 1992 óta helyi védelem alatt álló Rüdiger-tó élővilágát bemutató táblák kerültek ki a belváros szívében található kedvelt zöldterületre.

K. D.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Kovács László

Havran-Tóth Bernadett, az önkormányzat környezetvédelmi referense elmondta, a vízfelület és környékének élővilágát bemutató, számos fotóval és színes információval ellátott táblák kihelyezése is azt mutatja, a város elkötelezett a zöldszemlélet mellett.

– Összesen három táblát helyeztünk ki – tette hozzá a referens. – A felületeken található anyag összeállítását felmérés előzte meg, így a szövegezés, valamint a képi megjelenítés kialakításába a komáromiakat is igyekezetünk bevonni.

A parton sétálók a táblákat elolvasva megtudhatják például azt is, mekkora volt a legnagyobb, a tóból kifogott hal. Havran-Tóth Bernadett beszélt arról is, a táblák mellett a kis tó partján egy Mózes László és a komáromi Móra Ferenc-iskola asztalos tanulói által fából faragott hódot is kihelyeztek.

– Ezzel a ’90-es években történt, nagy hódmentő akciónak szerettünk volna emléket állítani, hiszen a három hód befogása akkor nagy médiaérdeklődést váltott ki – mondta Juhász Márton, a Városgazda Kft. parkfenntartási vezetője. A szakember elárulta azt is, hogy az állatok befogására azért volt szükség, mert megrágták a környék gyümölcsfáit. A hódok akkor a győri állatkertbe kerültek, bár a faj azóta is visszajáró vendég.

A háttéranyag kidolgozásában részt vett Fiknerné Sulcz Ágnes, Valent Krisztina grafikákat készített, valamint hozzájárult a tanösvény elkészítéséhez a Városgazda Kft. és Feny­vesi Jácint asztalos.

Védettek

Fiknerné Sulcz Ágnes önkéntes segítő tizenhat évig élt a Rüdiger-tó partján. Környezetvédelmi szakértőként dolgozik már csaknem húsz éve, fontos számára a természetvédelem. A helyi élővilágot figyelve több mint ötven madárfajt figyelt meg, de a denevérek, hódok, vidrák is képviseltetik magukat. Védett és fokozottan védett madarak is megfordulnak a tónál, például a törpegém, amely ha veszélyt érez, nádnak álcázza magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában